• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Πρεμιέρα για το token ως νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ – Η χώρα εξαγόρασε crypto αξίας 20 εκατ. δολ.

    • Bloomberg


    Το μεγαλύτερο τεστ της 12ετούς ιστορίας του θα περάσει από σήμερα Bitcoin, καθώς το Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί πλέον την πρώτη χώρα που αναγνωρίσει το token ως νόμιμο χρήμα.

    Τόσο οι λάτρεις όσο και οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων θα παρακολουθούν το πείραμα για να διαπιστώσουν εάν σημαντικός αριθμός ανθρώπων θέλει να συναλλάσσεται με το Bitcoin όταν κυκλοφορεί παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ, και κατά πόσο μπορεί να φέρει οφέλη στην βίαιη, εξαθλιωμένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

    Το Ελ Σαλβαδόρ εξαγόρασε 400 bitcoin πριν από την κυκλοφορία, με αγοραία αξία περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές. Η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει “πολύ περισσότερα”, είπε ο Πρόεδρος Nayib Bukele μέσω Twitter, αφού αγόρασε την πρώτη παρτίδα των 200.

     

     

    Εάν το πείραμα είναι επιτυχές, και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος, η κυβέρνηση θα δώσει αρχικά ώθηση με το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo, το οποίο είναι φορτωμένο με το νόμισμα, αξίας 30 δολαρίων, για τους χρήστες του token που εγγράφονται εισάγοντας τον αριθμό της ταυτότητας τους.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται το Bitcoin ως μέσο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες και η κυβέρνηση θα το δεχτεί για πληρωμές φόρων. Το σχέδιο είναι πνευματικό παιδί του 40χρονου προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος λέει ότι θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καταστήσει φθηνότερη την αποστολή εμβασμάτων.

    Bitcoin ATMs

    Η διοίκηση του Bukele έχει εγκαταστήσει 200 ​​ATM για Bitcoin σε όλη τη χώρα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή του κρυπτονομίσματος με δολάρια ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε ένα ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην κρατική τράπεζα Banco de Desarrollo de la Republica de El Salvador (Bandesal), για να υποστηρίξει τις συναλλαγές.

    Το δολάριο θα παραμείνει το εθνικό νόμισμα για λογιστικούς σκοπούς και οι έμποροι που είναι τεχνολογικά αδύναμοι να λάβουν το ηλεκτρονικό νόμισμα θα απαλλαγούν από τον νόμο, δήλωσε η κυβέρνηση.

    El Salvador Readies Bitcoin Rollout With 200 ATMs For Conversion

     

    Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ που βασίζεται στο δολάριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους οι μετανάστες από το εξωτερικό, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

    Ο Bukele λέει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους κατοίκους της χώρας 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε τέλη για αυτές τις συναλλαγές.

    Σκεπτικισμός

    Ενώ ο ίδιος ο Bukele απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής άνω του 80%, μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα από το Universidad Centroamericana του Ελ Σαλβαδόρ, Jose Simeon Canas, διαπίστωσε ότι ο νόμος του για το Bitcoin δεν είναι ευρέως δημοφιλής.

    Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί, ενώ πάνω από το 70% δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν δολάρια ΗΠΑ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για τους κινδύνους χρήσης του Bitcoin, το οποίο έχασε σχεδόν τη μισή του αξία από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, και η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να βοηθήσει την κυβέρνηση να το υιοθετήσει, επικαλούμενο μειονεκτήματα για το περιβάλλον και τη διαφάνεια.

    Η είδηση για το Bitcoin πυροδότησε επίσης ένα selloff των ομολόγων του δολαρίου του Ελ Σαλβαδόρ, αν και έκτοτε αντισταθμίστηκαν οι απώλειες.

    Η υιοθέτηση του Bitcoin έρχεται καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας υπό την προεδρία των συμμάχων του Bukele, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος μπορεί να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

    Οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση και δήλωσαν ότι βλάπτει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

    Το Bitcoin διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 52.190,50 δολάρια.

    Διαβάστε ακόμα:

     



    ΣΧΟΛΙΑ