• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Δικαστήριο ανέτρεψε το μπλόκο της SEC στο πρώτο αμερικανικό ETF απευθείας σε Bitcoin – «Πάρτι» στην αγορά

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Ισχυρό άλμα άνω του 6% πραγματοποιεί το Bitcoin, παρασύροντας και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα καθώς και τις μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με αυτά, καθώς δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το μπλόκο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) στο πρώτο αμερικανικό ETF που συνδέεται απευθείας στο διάσημο κρυπτονόμισμα.

    Η Grayscale Investments LLC πήρε το πράσινο φως καθώς ομοσπονδιακό δικαστήριο ενέκρινε τελικά την δημιουργία του πρώτου ETF διαπραγμάτευσης Bitcoin στις ΗΠΑ, μια στιγμή ορόσημο στην προσπάθεια της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων να αξιοποιήσει κεφάλαια από απλούς επενδυτές.

    Μια επιτροπή εφέσεων αποτελούμενη από τρεις δικαστές στην Ουάσιγκτον ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να μπλοκάρει το ETF. Οι δικαστές χαρακτήρισαν την απόφαση της SEC ως «αυθαίρετη» καθώς «απέτυχε να εξηγήσει τη διαφορετική μεταχείρισή της σε παρόμοια προϊόντα». Σύμφωνα με τους δικαστές, το ETF θεωρήθηκε «παρόμοιο» με τα ETF συνδεδεμένα με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, που είχαν εγκριθεί από την SEC.

    Τον Ιούνιο του 2022, η SEC είχε απορρίψει την πρόταση της Grayscale, υποστηρίζοντας ότι ένα ETF που βασίζεται στο Bitcoin, το οποίο διαπραγματεύεται σε μη ελεγχόμενες αγορές, δεν είχε επαρκή εποπτεία για τον εντοπισμό πιθανής απάτης. Η Grayscale κινήθηκε δικαστικά για να ανατρέψει την απόφαση, κατηγορώντας την SEC για διάκριση σε βάρος του προϊόντος της, ενώ εγκρίνει παρόμοια ETF συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin.

    Από την πλευρά της SEC, υποστηρίχθηκε πως σε αντίθεση με το spot Bitcoin, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται σε δημόσιο χρηματιστήριο με ομοσπονδιακή εποπτεία, επομένως η τιμολόγηση και η παρακολούθηση είναι πιο ισχυρή.

    Οι μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust εκτινάχθηκαν γύρω στο 16,47%, μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Η μετοχή της Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης των ΗΠΑ, σημειώνει κέρδη ύψους 13,62%.

    To Bitcoin ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 6,81% στα 27.919,14 δολάρια. Τo Ethereum ενισχύεται κατά 4,87% στα 1.731,39 δολάρια ενώ το XRP κινείται με άνοδο 3,67% στα 0,54079666 δολάρια. Το Cardano ενισχύεται κατά 3,42%, το  Dogecoin κατά +5,35% και το Solana κατά +5,07%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ