• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Kαμπανάκι από τον δείκτη που προέβλεψε την ακραία πτώση στις μετοχές το 2000 και το 2007

    Citi

    Citi


    «Ο δείκτης που προέβλεψε την πτώση άνω του 50% στις μετοχικές αγορές το 2000 και το 2007 και αφορά την αισιοδοξία από την πλευρά του sell side (σ.σ. το sell side περιλαμβάνει τις επενδυτικές και τις εμπορικές τράπεζες, τους χρηματιστές και τους market makers) ‘χτυπάει’ καμπανάκι για την τρέχουσα bear market», εξηγεί ο Robert Buckland της Citi.

    Το καμπανάκι για τον Buckland είναι η κορύφωση της αισιοδοξίας του sell side στα επίπεδα του 2000 και το 2007, όπου στη συνέχεια οι παγκόσμιες μετοχές μειώθηκαν στο μισό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο δείκτης είναι στη λίστα για τον έλεγχο του bear market.

    Οι αναλυτές βλέπουν άνοδο στις ΗΠΑ και όλο και περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές ενώ είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την Ευρώπη και την Ιαπωνία, αλλά όχι κατά πολύ, καθώς υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι βλέπουν μια παγκόσμια ύφεση να έρχεται.

    Bullish Everywhere – Οι αναλυτές είναι καθαροί αγοραστές

    «Οι αναλυτές είναι καθαροί αγοραστές σε κάθε τομέα και κάθε περιοχή, αλλά είναι πιο θετικοί για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ). Εξακολουθούν να είναι θετικοί για τους κυκλικούς τομείς, γεγονός που υποδηλώνει λίγους φόβους για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση», εκτιμά ο Buckland.

    Η μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές που οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι, έχει προσθέσει αξία στους επενδυτές, κυρίως προτιμώντας τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αλλά η προτίμηση σε τομείς που οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι δεν βοήθησε στις αποδόσεις των επενδυτών, εξηγεί ο Buckland.

    Καθώς οι μετοχικές αγορές έχουν μειωθεί, τα προειδοποιητικά σήματα από τον παγκόσμιο κατάλογο ελέγχου της bear market έχουν μειωθεί σε 6 από τα 18, ωστόσο, ένα σήμα που παραμένει πεισματικά αρνητικό είναι ο δείκτης για τις συστάσεις μετοχών των αναλυτών. H Citi υπολογίζει τις συστάσεις για όλες τις μετοχές των δεικτών MSCI, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Factset.

    Ο δείκτης έχει μέσο όρο 3,5 τα τελευταία 28 χρόνια, κινούμενος σε ένα αρκετά στενό εύρος μεταξύ 3 (ουδέτερη) και 4 (αγορά). Οι αναλυτές δεν είναι ποτέ καθαροί πωλητές των μετοχών τους, ακόμη και σε πτωτικές αγορές. Για να προεξοφλήσει αυτή τη θετική προκατάληψη, υπολογίζει έναν δείκτη z-score που μετράει αν οι αναλυτές είναι περισσότερο ή λιγότερο ανοδικοί σε σχέση με το μέσο όρο διαχρονικά.

    «Οι αναλυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι καθώς οι μετοχές αυξάνονται ή ίσως η αγορά ανεβαίνει επειδή αυτοί γίνονται πιο αισιόδοξοι», επισημαίνει ο Buckland.

    Ο δείκτης δίνει σήματα σε ακραίες καταστάσεις της αγοράς. Για παράδειγμα, τα μέγιστα επίπεδα ανοδικής συμπεριφοράς το 2000 και το 2007 ακολουθήθηκαν από 50% πτώση των παγκόσμιων μετοχών.

    Τώρα βρισκόμαστε ξανά σε αυτά τα επίπεδα, επισημαίνει ο Buckland. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί κόκκινη σημαία στη λίστα BMC της Citi, ενώ έδωσε ψευδές σήμα πώλησης το 2012, όταν οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες τους επόμενους 12 μήνες.

    Η μόνη φορά που οι συστάσεις έπεσαν σε περιοχή καθαρών πωλήσεων ήταν στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έσκασε η φούσκα, καταλήγει ο Buckland.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί ενθουσίασαν τους αναλυτές των Citi, JP Morgan και Deutsche Bank τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ