• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί ενθουσίασαν τους αναλυτές των Citi, JP Morgan και Deutsche Bank τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Citi - JP Morgan

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Citi – JP Morgan Deutsche Bank


    Οι επενδυτικοί οίκοι της Citi, J.P. Morgan και Deutsche Bank χαρακτηρίζουν εξαιρετικά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου για την Τράπεζα Πειραιώς και συστήνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές-στόχους για τον τίτλο της τράπεζας από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Οι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν τη σημαντική βελτίωση στα εποπτικά κεφάλαια αλλά και τη βελτίωση στο guidance από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η Citi προτείνει για τη μετοχή σύσταση buy / high risk με στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή και περιθώριο ανόδου άνω του 100%, η J.P. Morgan ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ και τέλος η γερμανική Deutsche Bank σύσταση διακράτησης με τιμή-στόχο τα 1,35% ευρώ ανά μετοχή.

    Πιο ειδικά, η Citi και ο Simon Nellis χαρακτηρίζουν ισχυρά τα κέρδη του β’ τριμήνου, τα οποία καθοδηγούνται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και τις αμοιβές ενώ η Πειραιώς αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2022, οι οποίες συνεπάγονται διψήφια αύξηση έναντι του consensus των αναλυτών για το 2022. Η Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,23 φορές δείκτη P/TBV το 2022. «Η Πειραιώς ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2022», εξηγεί ο Nellis.

    Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα: 1) στους παράγοντες αναβάθμισης στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στις αμοιβές και τα λοιπά έσοδα, 2) στην ευαισθησία του NII σε υψηλότερα επιτόκια και 3) στις εκτιμήσεις για το κόστος κινδύνου του 2023 με δεδομένες τις τρέχουσες αβέβαιες συνθήκες που δημιουργεί ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας στα νοικοκυριά και την ποιότητα του ενεργητικού των επιχειρήσεων.

    Η J.P. Morgan, με ουδέτερη σύσταση είναι επίσης πολύ θετική για τα αποτελέσματα της τράπεζας και για τις αναβαθμίσεις του guidance. Η άποψη του αναλυτή της JPM Mehmet Sevim είναι ότι τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου στα €92 εκατ. ήταν σχεδόν διπλάσια από τα €47 εκατ. που προέβλεπε το consensus και οφείλεται στο 5% υψηλότερο NII και στη χαμηλότερη φορολογική δαπάνη.

    Παρόμοια με τις ελληνικές ομοειδείς επιχειρήσεις, η οργανική αύξηση των δανείων ήταν πολύ ισχυρή στο τρίμηνο, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται κατά €1,2 δισ. στο τρίμηνο (€1,5 δισ. σε ετήσια βάση), κυρίως με τη συνεισφορά από τα επιχειρηματικά δάνεια σε τομείς όπως η μεταποίηση, η φιλοξενία και η ενέργεια. Η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις σε διάφορα στοιχεία και ενώ οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές σε όλους τους τομείς, η πιο σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τη JPM, είναι ο νέος στόχος εποπτικών κεφαλαίων CET1 σε περίπου 11% (από περίπου 10% προηγουμένως), τον οποίο η αγορά θα καλωσορίσει.

    Τέλος, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Alfredo Alfonso, χαρακτήρισε ‘στιβαρό’ το τρίμηνο της Πειραιώς. «Συνολικά, εμείς πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, με τα ‘σύννεφα’ γύρω από το κεφάλαιο να είναι λίγο λιγότερο ανησυχητικά», επισημαίνει ο Alfonso.

    «Η τράπεζα σημείωσε ισχυρό κέρδος στο δεύτερο τρίμηνο κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων των βασικών εσόδων, υποστηριζόμενο επίσης από υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές. Αυτό αντισταθμίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις, αλλά σε ευθυγράμμιση με το κόστος. Στο μέτωπο των κεφαλαίων, ο αναφερόμενος δείκτης CET1 FL του 9,5% είναι σύμφωνος με το στόχο του 10% περίπου για το 2022, ωστόσο, σε pro-forma βάση, ο δείκτης CET1 FL του 10,2% υπερβαίνει ήδη το στόχο του επιχειρηματικού σχεδίου, οδηγώντας σε αναθεώρηση για το έτος το guidance στο 11% τώρα. Αυτό οφείλεται επίσης στη βελτίωση των προοπτικών για τα λειτουργικά μεγέθη το 2022, όπως τα υψηλότερα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ του επιχειρηματικού σχεδίου) και χαμηλότερες απομειώσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ (έναντι 500 εκατ. ευρώ προηγουμένως).

    Διαβάστε επίσης:

    Voyager: Η απογείωση, τα διαστημικά κέρδη και το colpo grosso με τη μετοχή του ιδρυτή και CEO της λίγο πριν την ανώμαλη προσγείωση

    AMTD: Η μετοχή meme που εκτοξεύτηκε κατά 21.400% μέσα σε δύο εβδομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ