• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Αύξηση 75 μ.β. η ΕΚΤ και στο βάθος φόβοι στασιμοπληθωρισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Nathan Sheets, Chief Economist της Citi

    Nathan Sheets, Chief Economist της Citi


    H Citi αναμένει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Τα ‘γεράκια’ έχουν κερδίσει όλες τις πρόσφατες συζητήσεις και η άποψη ότι ‘δεν πρέπει να ρισκάρουμε με τον πληθωρισμό’ φαίνεται πιο πιθανό να επικρατήσει για άλλη μια φορά», εξηγεί ο Jamie Searle της Citi.

    Για τα spreads των ομολόγων, οι 75 μονάδες βάσης πιθανότατα προσθέτουν πίεση, καθώς η ΕΚΤ είναι απίθανο να προσφέρει λεκτική στήριξη στην περιφέρεια ενόψει των ιταλικών εκλογών, και δεδομένου ότι η ΕΚΤ προχώρησε νωρίς στην ενεργοποίηση/ανακοίνωση μέτρων με την ευελιξία του PEPP και το TPI.

    «Με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών και την παγκόσμια ανάπτυξη σε σαφώς επιβραδυνόμενη τροχιά, οι κίνδυνοι ενός στασιμοπληθωριστικού επεισοδίου αυξάνονται» εξηγεί ο Nathan Sheets, Chief Economist της Citi, σε έτερο report της τράπεζας.

    Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού και αδύναμης ή αρνητικής ανάπτυξης, παρόμοια με τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παλεύει το φορτίο των δυσμενών σοκ της προσφοράς. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι προκλήσεις από την πανδημία, την αλυσίδα εφοδιασμού και τις διαταραχές από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

    «Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχουμε μειώσει τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και, παράλληλα αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό», υπογραμμίζει ο Sheets.

    «Επισημαίνουμε την πιθανότητα ενός “μεταβατικού στασιμοπληθωρισμού”. Με τον όρο αυτό, εννοούμε μια προσωρινή περίοδο (που μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο τρίμηνα) κατά την οποία η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προηγείται της υποχώρησης του πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει πριν ο πληθωρισμός δείξει σημάδια ουσιαστικής επιβράδυνσης», επισημαίνει ο Sheets.

    Το αποτέλεσμα θα ήταν εντονότερη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξημένες πιέσεις στις τις κεντρικές τράπεζες, καθώς θα διαχωρίζουν τα αντικρουόμενα σήματα της οικονομίας. Οι κεντρικές τράπεζες κινούνται, ωστόσο, επιθετικά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να φαίνονται αρκετά καλά εδραιωμένες.

    Η Citi εξετάζει δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα προσομοιάζει με το στασιμοπληθωριστικό επεισόδιο στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το πρώτο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αποτύχουν να αυξήσουν τα επιτόκια με αρκετό σθένος ή, εναλλακτικά, να υποχωρήσουν από την περιοριστική πολιτική πολύ γρήγορα. Ένα δεύτερο σενάριο στασιμοπληθωρισμού είναι ότι παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να εκτοξευθούν υψηλότερα. Οι οικονομολόγοι έχουν μόνο ελλιπή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οπότε μια μη γραμμική επιδείνωση αυτού του είδους είναι ένας απτός κίνδυνος. Τα καλά νέα είναι ότι οι μετρήσεις για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν παραμείνει αρκετά σταθερές.

    Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καθοριστικοί στην εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμό. Καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι οδυνηρές συνέπειες για την ανάπτυξη θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς και οι πολιτικές πιέσεις για υποχώρηση πιο έντονες. «Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε πλήρως την καταπολέμηση του πληθωρισμού αποφασιστικότητα (και το σθένος) της σημερινής γενιάς κεντρικών τραπεζιτών», σημειώνει ο Sheets.

    «Γενικότερα, το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες για να διαχειριστούν τους κλυδωνισμούς της προσφοράς και τις αφήνει με δυσάρεστες επιλογές. Εάν προσαρμόσουν το σοκ και στηρίξουν την ανάπτυξη, μένουν με υψηλό και δυνητικά αυξανόμενο πληθωρισμό. Αν επιδιώξουν να σβήσουν το σοκ και να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση», καταλήγει ο Sheets.



    ΣΧΟΛΙΑ