• Οικονομία

    Επιτόκια – Βάζει φωτιά η Λαγκάρντ στην ελληνική οικονομία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Επιπλέον  πίεση θα δεχτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην εξυπηρέτηση του  κόστους δανεισμού τους μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Από την περασμένη Τρίτη οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης βρίσκονταν σε συνεχείς διασκέψεις για το ύψος της νέας αύξησης των επιτοκίων με τις διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να παραμένουν σταθερές.

    Το πιθανότερο είναι σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει αύξηση κατά 0,75%, ενώ κάποιοι Ελληνες τραπεζίτες δεν αποκλείουν ακόμα πιο επιθετική κίνηση με την άνοδο στο 1% και μία πιο μικρή κίνηση κατά 0,25% στο τέλος του χρόνου.

    Σε κάθε περίπτωση όμως σημειώνουν πως το επιτόκιο του ευρώ δεν θα ξεπεράσει το 3,5% μέχρι το τέλος του 2023.

    Ωστόσο αυτή η νέα άνοδος των επιτοκίων έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις στο δοκιμαζόμενο εισόδημα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και η άνοδος του κόστους χρήματος φέρνει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

    Άνοδος αλλά σημαντικά μικρότερη έρχεται και στα επιτόκια των καταθέσεων, οι αποδόσεις των οποίων ήταν μέχρι τώρα μηδενικές και πλέον αναμένεται οι προθεσμιακές καταθέσεις 3-9 μηνών να προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 0,25%.

    Το πρώτο εξάμηνο φέτος το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκε μεταξύ 1,60% και 1,90% (αυξημένο κατά 8-10 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021).

    Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, τότε τα επιπλέον επιτοκιακά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο την ίδια ώρα εμφανίζονται και οι πρώτες –μικρές μεν αλλά έκαναν την εμφάνιση τους- καθυστερήσεις στην έγκαιρη και ομαλή αποπληρωμή των δόσεων δανείων, με τις τράπεζες να παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την εξέλιξη αυτων των καθυστερήσεων και επικοινωνούν άμεσα με τους δανειολήπτες προσφέροντας ρυθμίσεις.

    Οι τράπεζες σπεύδουν σε ρυθμίσεις καθώς το τελευταίο που επιθυμούν –τώρα που κατάφεραν να περιορίσουν το δείκτη των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό- είναι να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα άνοδο στις καθυστερήσεις.

    Χιλιάδες δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια είναι κυμαινόμενα και συνδέονται με το euribor τριμήνου θα πληρώσουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση τους. Σε γενικές γραμμές μία αύξηση 1% στα επιτόκια φέρνει αύξηση της δόσης για στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ κατά 50 ευρώ το μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum) στο mononews: Έχω πέντε προσφορές για τα ξενοδοχεία του Tethys

    Intrum: Η κοινοπραξία των Καραμούζη-Brown Hotels-Λασκαρίδη προτιμητέος επενδυτής για τα 68 ξενοδοχεία



    ΣΧΟΛΙΑ