• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσές λίρες: Τις λιγότερες πωλήσεις σε όλα τα χρόνια του ευρώ έκαναν πέρσι οι Έλληνες – Σε ρηχά νερά και οι αγορές

    Χρυσές λίρες


    Η λάμψη του χρυσού μπορεί να φωταγωγεί το διεθνές επενδυτικό σκηνικό, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά την εξαιρετικά συγκρατημένη στάση που τηρεί το ελληνικό κοινό απέναντι στον βασιλιά των μετάλλων.

    Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τους υποτονικούς ρυθμούς που συνεχίζουν να έχουν οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στη χώρα. Κινούμενες λίγο πολύ σε ρηχά νερά.

    Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι Έλληνες ιδιώτες πούλησαν πέρσι τις λιγότερες χρυσές λίρες από την έλευση του ευρώ. Δηλαδή από το ξεκίνημα του 2002…

    Ο αριθμός των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 39.435 λίρες, από τις οποίες υπολογίζεται ότι αντλήθηκαν έσοδα της τάξεως των 15,8 εκατ. ευρώ, με βάση τις μέσες ημερήσιες τιμές.

    Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ 22ετίας, σπάζοντας το προηγούμενο που είχε καταγραφεί το 2017 όταν και είχαν πουληθεί 44. 563 λίρες.

    Από την άλλη πλευρά ούτε και οι αγορές λιρών, που γίνονται από ιδιώτες, διεκδικούν δάφνες. Καθώς πέρσι αγοράστηκαν 10.798 κομμάτια, που είναι  το τέταρτο κατά σειράν, χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 2002. Με τις εκτιμώμενες περσινές τοποθετήσεις σε χρυσές λίρες να είναι στην περιοχή των 5,3 εκατ. ευρώ.

    Εξελίξεις οι οποίες αν μη τι άλλο καταδεικνύουν ότι οι υψηλές πτήσεις που καταγράφουν οι τιμές του πολύτιμου και άφθαρτου μετάλλου, στον απόηχο της αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, δεν συγκινούν ιδιαίτερα τους Έλληνες. Είτε αυτοί εμφανίζονται ως πωλητές, είτε ως αγοραστές.

    Η δυναμική του χρυσού και τα ρεκόρ τιμών

    Χθες το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 2.054,8 δολάρια ανά ουγγιά. Ενισχυμένος κατά 12,7% από τις 7 του μηνός του περασμένου Οκτωβρίου όταν έγινε η εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, που άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή.

     Τη δυναμική του χρυσού ήρθε να συντηρήσει και η πρόσφατη   αμερικανο-βρετανική κίνηση να εξαπολύσουν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Ως απάντηση στις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα .

    Μέσα σε αυτό το σκηνικό η χρυσή λίρα «πέταξε» στις 4 Δεκεμβρίου σε νέα ιστορικά υψηλά. Με την τιμή πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος να φτάνει στα 525,45 ευρώ και αυτή της αγοράς να πηγαίνει στα 436,07 ευρώ.

    Λίγες ώρες νωρίτερα ο χρυσός είχε εκτιναχτεί μέχρι τα 2.198,54 δολάρια ανά ουγγιά και συνακόλουθα στο ισοδύναμο των 1.977,79 ευρώ. Με τη διπλή τιμολόγηση του πολύτιμου μετάλλου να συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών φάνηκε να τονώνονται κάπως στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Οι πωλήσεις ανέβηκαν σε 10.046 κομμάτια από τα 7.847 του τρίτου τριμήνου, ενώ οι αγορές έφτασαν τις 2.336 λίρες από τις 1.541. Μεγέθη βεβαίως, που σε απόλυτα νούμερα αύξησης, δεν λένε κάτι το ιδιαίτερο.

    Πώς εξηγείται η κάμψη στην προσφορά

    Ούτως ή άλλως οι κυριότεροι λόγοι για την συγκριτικά περιορισμένη δραστηριότητα των πωλητών στη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς, θα μπορούσαν να αναζητηθούν:

    Κατ’ αρχάς στην ασθενέστερη πίεση που υπάρχει για ρευστοποιήσεις, προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» σε ατομικούς ή οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

    Δεύτερος λόγος μπορεί να είναι η μείωση του… διαθέσιμου «στοκ», αφού από το 2002 έως και το 2023 οι Έλληνες έχουν πουλήσει 1,685 εκατ. χρυσές λίρες περισσότερες από εκείνες που αγόρασαν.

    Το τρίτο ενδεχόμενο μπορεί να αφορά την επιλογή των πωλητών να παρακάμπτουν την Τράπεζα της Ελλάδος και χρησιμοποιούν άλλους διαύλους για εκποιήσεις λιρών. Να απευθύνονται δηλαδή στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, είτε και στην τράπεζα Πειραιώς που έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην απελευθερωμένη πλέον αγορά του χρυσού.

    Στην περίπτωση της Τ.τ.Ε, δυνατότητα για να πουλήσει κάποιος λίρες (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού) έχει μόνο στο κεντρικό της Αθήνας και στα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Αντιθέτως σε άλλα 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας ( Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδος, Σέρρες, Σάμος, Χανιά) το κοινό μπορεί να αγοράσει, αλλά όχι να πουλήσει χρυσές λίρες.

    Η απροθυμία των αγοραστών

    Στην αντίπερα όχθη, οι πολύ χαμηλές στροφές με τις οποίες κινούνται οι αγοραστές χρυσών λιρών αποδίδονται σε δύο αίτια: Το πρώτο έχει να κάνει με το πολύ υψηλό spread που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η διαφορά τιμών μεταξύ αγοράς και πώλησης φτάνει στο τοκογλυφικό 20,5%. Που σημαίνει ότι για να αρχίσει να κερδίζει κάποιος θα πρέπει πρώτα οι τιμές της λίρας να ανέβουν κατά 20,5% από εκεί όπου αγοράστηκαν…

    Δεύτερη αιτία της μειωμένης ζήτησης είναι ότι έχει εξοβελιστεί πιά ο νομισματικός κίνδυνος για τη χώρα, όπως συνέβαινε την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης. Ενώ από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί και οι επενδυτικές επιλογές για ελκυστικές αποδόσεις, με έμφαση στις μετοχές και τα ομόλογα.

    Πέρσι, οι τιμές της χρυσής λίρας αυξήθηκαν κατά 9,6% συμπληρώνοντας πέντε χρόνια συνεχόμενης ανόδου.

    Χθες η Τ.τ.Ε έδινε τιμές πώλησης και αγοράς της χρυσής λίρας στα 513,04 και 425,75 ευρώ αντίστοιχα.

    Η πώληση της χρυσής λίρας πέρασε για πρώτη φορά τα 100 ευρώ στις 18 Νοεμβρίου του 2005. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 ξεπέρασε τα 200 ευρώ, στις 12 Ιουνίου του 2011 ανέβηκε στα 300 ευρώ και στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 βρέθηκε πάνω από τα 400 ευρώ. Ενώ στις 8 Μαρτίου του 2022 έσπασε το «φράγμα» των 500 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Δεν συγκινεί πια ο χρυσός – Αρνητικά ρεκόρ 8 και 3 ετών στις πωλήσεις και τις αγορές χρυσών λιρών

    Πούλησαν 726.955 χρυσές λίρες αξίας 201,8 εκατ. ευρώ την τελευταία 10ετία οι Έλληνες- Οι μετοχές που ξεπερνούν τις αποδόσεις του χρυσού

    Στουρνάρας: Χρονιά ελπίδων αλλά και προκλήσεων το 2024 – Απαρχή νέας προσπάθειας η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ