• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Βουτιά στη σκιά του θανάτου του Σουλεϊμανί – Σε… δική της συνεδρίαση, με άλμα 2,25%, η Lamda!

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development


    Η παγκόσμια ανησυχία στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η είδηση της επίθεσης των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί, έπληξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διαγράψει πλήρως τα χθεσινά κέρδη. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, κατάφερε να προβάλει αντιστάσεις και να διατηρηθεί πάνω από τις 920 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 1,14% στις 920,09 μονάδες, κινούμενο από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τις 909,60 μονάδες (-2,27%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε στα 22,9 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,01%, στις 2.298,65 μονάδες, ενώ αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με απώλειες 1,56% στις  1.201,17 μονάδες. Με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης (-2,10%) στις 867,39 μονάδες.

    Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε ξανά πως παραμένει ευάλωτο στις διεθνείς αναταραχές. Άλλωστε, ο θάνατος του Σουλεϊμανί και οι φωνές για αντίποινα από το Ιράν περιπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ αυξάνει δραματικά τις τιμές του αργού, τα οποία σημειώνουν από το πρωί άλμα 3%.

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή, πάντως, έρχεται σε μια περίοδο που αναμένονται αρκετές θετικές εξελίξεις στην εγχώρια σκηνή,όπως οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και πιθανές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Φουρλής και Εθνική Τράπεζα (-3,39% και -3,28% αντίστοιχα). Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι μετοχές της  Aegean, Βιοχάλκο, Σαράντης και Eurobank ενώ άνω του 1% οι μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Jumbo.

    Στον αντίποδα, Titan International (+0,10%) και Coca Cola  (+0,53%) έκλεισαν με μικρά κέρδη, ενώ σε μια δική της συνεδρίαση κινήθηκε η μετοχή της Lamda η οποία έκλεισε με εκρηκτική άνοδο 2,25%!



    ΣΧΟΛΙΑ