• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τρίτη ημέρα ανόδου, καθηλωμένος ο τζίρος – «Άλμα» 8,06% για Πειραιώς

    Wall Street


    Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος, εκμεταλλευόμενος αυτή τη φορά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street. Ωστόσο, για ακόμα μια ημέρα, ο τζίρος κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με τους επενδυτές να συνεχίζουν… τις διακοπές τους.

    Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Ιταλία, όπου ο Σέρτζιο Ματαρέλα αναζητά πλέον μια νέα κυβέρνηση που θα διαδεχθεί αυτή της σύμπραξης Σαλβίνι-Ντι Μάιο, με τις συζητήσεις μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του φιλοευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος να προχωρούν. Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γαλλία και οι επαφές που θα έχει με τον Εμ. Μακρόν, αλλά και οι δημοσιοποιήσεις των πρακτικών της Fed για τη νομισματική της πολιτική.

    Φυσικά, οι επενδυτές αναμένεται και η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ την Πέμπτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου ΔΣ. Η Επιχείρηση δημοσιοποίησε μάλιστα σήμερα τους 5 υποψήφιους που θα πλαισιώσουν ως μέλη στο ΔΣ τον νέο πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση. Ενδιαφέρον και γύρω από τη Lamda, καθώς το απόγευμα συνεδριάζει το ΚΑΣ για το Ελληνικό. Η Lamda μάλιστα ήταν μια από τις μετοχές, μαζί με τις τραπεζικές, που έδωσαν ώθηση στον Γενικό Δείκτη την Τετάρτη.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,36% στις 832,72 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 827,39 μονάδων (σε μια περίοδο πιέσεων από τους πωλητές μια ώρα πριν το τέλος η οποία είχε ωστόσο διάρκεια μόλις 20 λεπτών) και τις 837,17 μονάδες. Συνολικά, ανοδικά κινήθηκαν 56 μετοχές, 50 έκλεισαν με πτώση και 20 έμειναν αμετάβλητες.

    Από την άλλη, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,7 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις 2.035,02 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε στο -0,03% και τις 1.322,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,47% στις 690,86 μονάδες.

    Μεγάλη πρωταγωνίστρια της σημερινής ημέρας ήταν η μετοχή της Πειραιώς, που έκλεισε στο +8,06%. Ακολούθησε η Lamda στο +4,43%, η Eurobank στο +3,08%, η Alpha Bank στο +2,88% και η Εθνική στο +2,39%. Στο +1,93% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ στο +1,73% ο ΟΛΠ.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Cenergy, Coca Cola 3Ε, Viohalco και EXAE, ενώ ήπια πτώση σημείωσαν οι Titan Cement International, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

    Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Fourlis, Aegean και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στο -2,12% έκλεισε η Motor Oil και στο -2,26% η Jumbo.



    ΣΧΟΛΙΑ