• Πολιτική

    Ιταλία: Ο Πρόεδρος Μοταρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόντε

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα


    Δεκτή έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέτζιο Ματαρέλα την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Άμεσα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

    Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.

    Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Μία πιθανή λύση που μπορεί να προκύψουν είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων με τους Δημοκρατικούς του Ματέο Ρέντσι, με τις δύο πλευρές να είναι σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα. Μια δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία, στην οποία θα συμμετέχουν οι δυνάμεις που στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξαν την υποψηφιότητα για επικεφαλής της Κομισιόν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (για τον λόγο αυτό και τα ιταλικά ΜΜΕ ονομάζουν τη συγκεκριμένη πρόταση «Κυβέρνηση Ούσρουλα»). Επίσης, ο πρόεδρος Μοταρέλα θα μπορούσε να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, πριν οδηγηθεί η Ιταλία σε εκλογές.

    Αν τίποτα από αυτά δεν προκύψει, τότε η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.



    ΣΧΟΛΙΑ