• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Το κρίσιμο διήμερο που κρίνει την τύχη της αγοράς τον Οκτώβριο


    H τάση που θα δώσουν οι αγορές από σήμερα μέχρι και τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας είναι και αυτή που θα καθορίσει τη συμπεριφορά τoυς, μεταξύ των οποίων του Χ.Α., τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο.

    Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αν και αναμενόμενη, αλλά μένει να φανεί από σήμερα κατά πόσο ήταν «τιμολογημένη», θα καθορίσει εν πολλοίς το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, που πλέον καθίσταται πιο ακριβό και θα κρίνει αν ο πληθωρισμός τελικά μπορεί να τιθασευτεί.

    Επιπρόσθετα, το χρήμα εν μέσω ενεργειακής κρίσης καθίσταται ακριβότερο και η ύφεση πλέον βρίσκεται προ των πυλών. Από εκεί και πέρα δύο ακόμη παράμετροι, περισσότερο πολιτικοί, όπως αναφέρουν Έλληνες αναλυτές, μπαίνουν στο τραπέζι. Το πρώτο έχει να κάνει με τις εκλογές στην Ιταλία την ερχόμενη Κυριακή.

    Τα φώτα της προσοχής έφυγαν από την Γαλλία και το θολό εκλογικό αποτέλεσμα τα ων περασμένων βουλευτικών εκλογών, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης της Λιζ Τρας. Ακόμα – ακόμα άρχισαν να διαλύονται και οι σκιές στην Ελλάδα με τον τρόπο που πήγε να αναδειχθεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν διαφορά της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση τα προβλήματα της κοινής γνώμης έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και όχι με τις νόμιμες ή μη επισυνδέσεις στο κινητό του προέδρου του τρίτου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία θα δείξει, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και το υπέρογκο εξωτερικό χρέος που υπερβαίνει το 150% του ΑΕΠ! Ήδη, η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται σε 4,2% ελάχιστα κάτω από το ελληνικό, που διαμορφώνεται περί το 4,42 – 4,45% απόδοση.

    Από τη μία η ενεργειακή κρίση λοιπόν και από την άλλη μία βραδυφλεγής βόμβα, η Ιταλία, που χωρίς αξιόπιστη κυβέρνηση θα άνοιγε την όρεξη των  short στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σχολιάζουν οι αναλυτές. Η εικόνα σήμερα αμβλυνόταν από την παραμονή στην πρωθυπουργία του Μάριου Ντράγκι του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα  από την κρίση χρέους το 2012, η Ιταλία δεν σημείωσε αληθινή πρόοδο, ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπήκαν σε τροχιά, τα ελλείμματα μειώθηκαν, αλλά η ανάπτυξη παραμένει μέτρια και το χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά.

    Στην πορεία των ετών η Ιταλία έχει συσσωρεύσει χρέος 2,7 τρισεκ. ευρώ (150% του ΑΕΠ, ο δεύτερος υψηλότερος λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη έπειτα από αυτόν της Ελλάδας).

    Τελευταία εξέλιξη η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η επιστράτευση 300 χιλιάδων Ρώσων εφέδρων με άμεση εμπλοκή τους στις πολεμικές επιδιώξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για το ότι ο Πούτιν παίζει το τελευταίο του χαρτί, παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο ότι οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη Βορειοανατολικά της χώρας τους που είχαν αρχικά καταλάβει οι Ρώσσοι το τελευταίο οκτάμηνο που διαρκεί η σύρραξη.

    Σε κάθε περίπτωση, οι traders συζητούν στα dealing rooms ότι επιτόκια, Ιταλία και Πούτιν θα μπορούσαν να διαμορφώσουν σκηνικό αναρρίχησης πάνω από τις 3.850 μονάδες για τον S&P, κάτι που σημαίνει διαδρομή μεταξύ 815 με 820 έως τις 870 – 880 μονάδες για τον γενικό δείκτη μέσα στον Οκτώβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αγορές παρατηρείται ταυτόχρονα αστάθεια διότι τα αμερικανικά  hedge funds συνηθίζουν να κλείνουν τις θέσεις τους λόγω 9μήνου, προκαλώντας αναταράξεις, ειδικά σε περιόδους μεταβλητότητας και αστάθειας, όπως η τωρινή.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Βαθύτερη ύφεση και υψηλός πληθωρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ