• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι διαφοροποιεί Jumbo, ΔΕΗ, Εurobank και Μυτιληναίο εν μέσω sell off

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Jumbo, ΔΕΗ και μια σειρά από άλλες μετοχές κινούνται σε εντελώς διαφορετικό ορίζοντα σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές στο ταμπλό.

    Και όχι μόνο, το ίδιο ισχύει και για τον Μυτιληναίο, αλλά και για την Eurobank, καθώς και για τον ΟΠΑΠ που ενόψει αποτελεσμάτων οι φήμες δίνουν και παίρνουν για διανομή ενός ακόμα γενναίου μερίσματος για την περσινή χρήση.

    Μέχρι σήμερα σε καταστάσεις πτωτικής αγοράς, ή έντονων αναταράξεων, όπως αυτή που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, ήθελαν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια να καταφεύγουν σε περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

    Ειδικά σε περιόδους αύξησης επιτοκίων, τα funds έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν τις θέσεις τους σε μετοχές και να τοποθετηθούν σε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα που κάθε χρόνο έχουν σταθερή απόδοση μεταξύ 3 – 4,5%, όσο δηλαδή η συνήθης μερισματική απόδοση μιας εταιρείας.

    Η διαφορά, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι πλέον στο Χρηματιστήριο παρατηρείται το εξής: Το κυνήγι των growth stories.

    Δηλαδή, η αναζήτηση εισηγμένων, που συνήθως βρίσκονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τράπεζες ή άλλα blue chips, που εκτός από τα μερίσματα που είναι επακόλουθο της κερδοφορίας τους, παρουσιάζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Με δεδομένο τη μεγάλη εμπορευσιμότητα που έχουν οι μετοχές αυτού του τύπου, οι ξένοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα καταγραφής μεγάλων αποδόσεων, χωρίς να περιμένουν το μέρισμα και πολύ περισσότερο χωρίς να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους, τοποθετούμενοι σε ομόλογα, εταιρικά ή κρατικά. Μπορούν να μπουν σε μία μετοχή και βεβαίως να βγουν, ανά πάσα στιγμή.

    Τα deals και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες στο Χ.Α., δίνεται η εντύπωση ότι ξεκαθαρίζει η «ήρα από το στάρι».

    Το τελευταίο διάστημα, δύο μετοχές, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,79% 28,00 και η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,34% 11,37 φαίνεται ότι αποτελούν τα υποδείγματα για τη νέα επενδυτική στρατηγική που υιοθετείται.

    Το σημαντικό για την εξαγορά της ΔΕΗ, για παράδειγμα, είναι ότι μετά τις… υπογραφές για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας, η Επιχείρηση προσθέτει στα EBITDA της 300 εκατ. ευρώ, μιλώντας πλέον στους αναλυτές για 1,2 δισ. ευρώ! Αυτό για τη ΔΕΗ, όταν το 2018 όδευε προς τη χρεοκοπία με ζημιές σχεδόν 1 δισ. ευρώ…

    Το ίδιο ισχύει και για το Jumbo. Το προηγούμενο διάστημα η μετοχή έσπασε προς στιγμή το φράγμα ακόμα και των 22 ευρώ.

    Πέρα από το παχυλό μέρισμα του 1,15 ευρώ που θα δοθεί στους μετόχους σύντομα, εντός του Μαρτίου, ο Απόστολος Βακάκης, διοικητικός ηγέτης του Jumbo, μίλησε για αύξηση του τζίρου από μήνα σε μήνα 15%!

    Τη στιγμή, που σε σύντομο χρονικό διάστημα επεκτείνεται σε μία ακόμα αγορά, αυτή του Ισραήλ! Η, δε, αποτίμηση του Jumbo είναι σχεδόν τρεις φορές ο… τζίρος του, δηλαδή πάνω από 2,8 δισ. ευρώ.

    Αξία και ενδιαφέρον βρίσκουν οι επενδυτές στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 1,11% 38,26. Με χρηματιστηριακή αξία 3,45 δισ. ευρώ και μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά των 25,52 ευρώ, η εισηγμένη, όπως εξηγούν οι αναλυτές, συνδυάζει και μέρισμα (1,20 ευρώ θα δώσει για την περσινή χρήση) και growth. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε λόγο για EBITDA φέτος κοντά στο 1 δισ. ευρώ!

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,56% 1,95 ικανοποίησε την αγορά δίνοντας προβλέψεις για φέτος που κινούνται 20% πάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Για το 2023 η εκτίμηση των κερδών ανά μετοχή πάει από τα 0,18 στα 0,22 ευρώ η οποία για παράδειγμα είναι… 30% πάνω από την εκτίμηση της Piraeus Securities.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ