• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Θέλει να μείνει πάνω από τις 600 μονάδες, γυρίζουν στο «συν» και τα ευρωπαϊκά


    Ανεβάζει στροφές η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στις 608 μονάδες με κέρδη 2,10% και συναλλαγές που ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ.

    Είναι σημαντικό και καλό σημάδι ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες κατά το άνοιγμα και πέρασαν στο «συν», με τον Dax να υποχωρεί μόλις 0,1% και το Παρίσι, ο Cac στο +0,20%.

    Κέρδη περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα για Μιλάνο και Μαδρίτη. Το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών λειτουργεί «πολλαπλασιαστικά» για το Χ.Α. σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Η κίνηση άλλαξε μετά την δήλωση Μέρκελ ότι η Γερμανία θα αυξήσει τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα δυσαρέσκειας ενόψει της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα της Πέμπτης.

    Υποστηρικτικά ενεργεί η άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού πάνω από τα 15 δολ. το βαρέλι με κέρδη 11% και του brent κατά 7%, πάνω από τα 21 δολ. για τα συμβόλαια του Ιουνίου.

    Αποκλιμάκωση για το ελληνικό 10ετές στο 2,31%.

    Οι τράπεζες φορτσάρουν στο Χ.Α. με κέρδη άνω του 5% και παρά την υποβάθμιση από την JP Morgan. Μαζί με την Goldman Sachs, οι δύο αυτές αμερικανικές τράπεζες φαίνεται να έχουν βάλει στο μάτι τον ελληνικό κλάδο από τον Αύγουστο και μετά με αλλεπάλληλα και συνεχόμενα αρνητικά reports.

    Κέρδη πάνω από 8% για την ΕΤΕ και πάνω από 5% για Πειραιώς και Alpha. Πάνω από 4% τα κέρδη για ΟΠΑΠ, Jumbo, πάνω από 3% για την Aegean και πάνω από 2% για Μυτιληναίο και Βιοχάλκο. Εντολές αγορών βγαίνουν ακόμα στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ που ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, την ΔΕΗ 2,75%, την Coca Cola 1,27%, την ΕΥΔΑΠ 1,67% και την Μότορ Όιλ 1,5%.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 77 ενισχύονται και 29 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ