• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» που οδήγησαν την αγορά στο +4,46%


    Συνεδρίαση που σηματοδότησε την αλλαγή της ψυχολογίας με εμφανείς τις αναφορές από το εξωτερικό, ήταν η σημερινή στη Λεωφόρο Αθηνών.

    Με την Wall Street και τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη πάνω από 3% εξαιτίας της θεαματικής αύξησης των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο κατά 17,7%, φτάνοντας στο σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να προϊδεάσει για μια θεαματικά ανοδική συνεδρίαση την Τρίτη. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακο ικανό να σώσει ζωές στο τελευταίο στάδιο της νόσου COVID 19, οι επενδυτές θυμήθηκαν ότι η θεραπεία είναι κοντά, έστω κι αν η Κίνα θέτει ακόμα σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές στην πρωτεύουσά της, το Πεκίνο. Υπό τις νέες αυτές εξελίξεις, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν με κέρδη πάνω από 4% για την Φρανκφούρτη και πάνω από 3,8% για το Παρίσι. Η τιμή του πετρελαίου brent ανακάμπτει πάνω από τα 41 δολ. το βαρέλι και του αμερικανικού αργού πάνω από τα 39, θυμίζοντας την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Σε ότι μας αφορά, τα καλά αυτά διεθνή νέα συμπίπτουν με το άνοιγμα της οικονομίας μας και του τουρισμού και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει αισιόδοξος για μονοψήφιο ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ φέτος. Το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στα προ έλευσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, στο 1,12%, όταν το αντίστοιχο Ιταλικό δεκαετές διαμορφωνόταν νωρίτερα στο 1,35%. Και το Χ.Α.; Για Τρίτη συνεχόμενη μέρα συνέχισε έντονα ανοδικά, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση της Τρίτης με κέρδη 4,46%, στις 676 μονάδες, με τα υψηλά μηνός να εντοπίζονται στις 688 μονάδες. Οι συναλλαγές βελτιώθηκαν σε σχέση με χθες, αγγίζοντας τα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των πακέτων διαμορφώθηκε μόλις σε 367 χιλιάδες ευρώ, καθώς έγιναν ένα πακέτο στην Alpha κι ένα στην Εθνική.

    Ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε την Τρίτη με κέρδη πάνω από 7,2%, λόγω της αυξημένης στάθμισης των μετοχών του στους δείκτες FTSE. Αναλυτικότερα κέρδη σχεδόν 7% για την Alpha, στα 0,688 ευρώ, πάνω από 8% η άνοδος για την ΕΤΕ, άνω του 9,8% για την Πειραιώς και σχεδόν 5,8% για την Eurobank.

    Το καλό κλίμα βεβαίως, πέρασε και στα μη τραπεζικά  blue chips. Πάνω από 8,8% η άνοδος για την Aegean και την ΔΕΗ, η οποία τυγχάνει της μεγάλης προσοχής των αμερικανικών funds στο πλαίσιο του roadshow του Χ.Α. που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες. Η Coca Cola κατέγραψε άνοδο πάνω από 6%, στα επίπεδα των 21,14 ευρώ, πάνω από 4,5% ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 8,08 ευρώ, 4,7% η Μότορ Όιλ, στα 14,85 ευρώ, 2,7% ο ΟΠΑΠ και 1,8% ο ΟΤΕ, ενώ κέρδη 6,8% και 1,7% κατέγραψαν ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 18 υποχώρησαν και 87 έκλεισαν με κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ