• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο και η περιφέρεια, πώς η Coca Cola απορρόφησε τους κραδασμούς από το μέρισμα

    Χρηματιστήριο


    Με κέρδη 3,21%, στις 662 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την Πέμπτη, στην δεύτερη συνεδρίαση του δευτέρου εξαμήνου, αλλά με ισχνό τζίρο μόλις 46,02 εκατ. ευρώ.

    Τα καλά νέα για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, όπου περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνεργοι βρήκαν δουλειά, τροφοδότησε τις αγορές και βεβαίως το Χ.Α. Η ελληνική αγορά ενισχύεται δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε στην Ελλάδα και τα πρώτα αεροπλάνα με αφίξεις τουριστών έφτασαν στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

    Ο υπουργός Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας ομιλεί για ύφεση 8% φέτος, αλλά και για μόνιμα μέτρα στην οικονομία, τη στιγμή που ο Σαρλ Μισέλ ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει συμβιβαστική λύση για την λήψη χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ανάλογα με την ύφεση που θα παρουσιάσει η κάθε χώρα. Ταυτόχρονα, ηοι αγορές υποδέχονται τα καλά νέα από τις προσπάθειες των επιστημόνων για την ανακάλυψη εμβολίου, η χρήση του οποίου από τον γενικό πληθυσμό αναμένεται να βάλει τέλος στην παγκόσμια παραζάλη που προκαλεί ο κορονοϊός.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, στο Χ.Α. έτρεξαν σήμερα και οι τράπεζες, και τα blue chips, αλλά και η περιφέρεια.   Χαρακτηριστικά σήμερα έχουμε μετοχές, όπως ο Κέκροπας να κλείνουν με κέρδη 23,54%, η Δομική Κρήτης 19,79%, Ακρίτας 11,73%, Κυριακούλης, λόγω ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, 8,52%. Από εκεί και πέρα κέρδη 7,17% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ που κατάφερε να δανειστεί 500 εκατ. ευρώ με 2,75% επιτόκιο, 6,61% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, στα 8,95 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχχει να δει από τις 5/6.

    Κέρδη 6% για την ΔΕΗ και 5,79% για την Εθνική, πάνω από 4% τα κέρδη για Μυτιληναίο και Jumbo πάνω από 3% για την Πειραιώς, τον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ, με την τελευταία να ξεπερνάει το 1,10 ευρώ. Κέρδη 1,85% για την Aegean και σημαντική αντίδραση για την Coca Cola, η οποία απορρόφησε τις πιέσεις από την αποκοπή του μερίσματος και κατάφερε να κλείσει με κέρδη στα 22,32 ευρώ.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το καλό κλίμα θα συνεχιστεί. Οι χρηματιστές εξηγούν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι συναλλαγές, αφού ο μέσος όρος των δύο τελευταίων εβδομάδων τείνει να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 40 με 45 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ