• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το sell off στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Από κόσκινο περνάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθημερινά, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, τις εντολές που περνούν στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη διόρθωση στον κλάδο και ειδικά σε δύο περιπτώσεις, της Alpha ΑΛΦΑ 1,89% 1,62 και της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,07% 3,79 που οι μετοχές διαπραγματεύονται 25% κάτω από  την τιμή της αύξησης κεφαλαίου η πρώτη και 35,6% η δεύτερη, έχουν προκαλέσει την προσοχή της Εποπτικής Αρχής.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται στενή παρακολούθηση των συναλλαγών και ειδικά ως προς το σκέλος του αν υπάρχει χειραγώγηση, χωρίς όμως, να διαπιστώνεται κάποια παρατυπία.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πάντως, τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα διατείνονται χρηματιστηριακές πηγές, ότι τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν μεγάλα σορταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο.

    Αντίστοιχες κινήσεις short είχαν βγει και στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,61% 11,34 με αποκορύφωμα την πίεση της μετοχής κάτω από τα 5 ευρώ, σε επίπεδα που δεν «κάλυπτε» το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και η διοίκηση της Επιχείρησης υποχρεώθηκε στον καταρτισμό νέου προγράμματος το οποίο θα πάρει έγκριση από τη γενική συνέλευση της 3ης Αυγούστου.

    Ως προς τις τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική ΕΤΕ 4,23% 8,14 οι απώλειες είναι σοβαρές από την  αρχή του χρόνου, 42% για την Πειραιώς, 30% για την Alpha Bank και 16% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,03.

    H κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς βρέθηκε να κατρακυλά κάτω από τα 925 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 2,76 δισ. ευρώ και της Alpha στο 1,7 δισ. ευρώ.

    Η δράση των  short, όπως μεταφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

    Τους Έλληνες παίκτες οι οποίοι ανοίγουν ανοικτές θέσεις με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και με τους ξένους οι οποίοι δανείζονται τίτλους που δεν έχουν στην κατοχή τους και τους παίζουν πτωτικά.

    Το γαϊτανάκι αυτό, έχει ξεκινήσει στη ΔΕΗ από τα 6 ευρώ και κάτω.

    Η μεγάλη εμπορευσιμότητα των τραπεζικών μετοχών όμως, διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται και σοβαρή μείωση θέσεων από ξένους που είχαν συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Alpha και της Πειραιώς.

    Mόλις την Παρασκευή έγινε γνωστή έκθεση της Goldman Sachs, η οποία περικόπτει τις τιμές στόχους για Eurobank, Alpha και Πειραιώς (εξαίρεση η ΕΤΕ), χωρίς όμως να απαντήσει το αν και πότε η αγορά θα ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες…

    Όπως και να ‘χει, ο αμερικανικός οίκος λαμβάνει υπόψη τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις και τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου στην ανάπτυξη και την ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ενώ επισημαίνει τις ισχυρές τάσεις στην Ελλάδα, αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα που φαίνεται και από τις πιο συντηρητικές παραδοχές για το COE (που προκύπτουν κυρίως από την υποτίμηση κατά 300 μονάδες βάσης των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας σε σχέση με το 2021).

    Η αβεβαιότητα αυτή συνεπάγεται και χαμηλότερες εκτιμήσεις, καθώς η G.S. κατά μέσο όρο έχει μειώσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 9% το 2023-2024, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Αναβαθμίζει Εθνική Τράπεζα σε αγορά, μειώνει στόχους για Eurobank, Alpha, Πειραιώς

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πιέσεις σε τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ταχύτητα στις ρυθμίσεις δανείων

    Επιτόκια που «καίνε» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα κράτη του νότου



    ΣΧΟΛΙΑ