• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στην τελική ευθεία για το placement της Πειραιώς η αγορά – Όλο το παρασκήνιο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς


    Στάση αναμονής δείχνει το χρηματιστηριακό ταμπλό σε μία συγκυρία που οι ξένες αγορές σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να φανταστεί κανείς ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες (σ.σ. δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία συν τον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς), διατηρώντας στα ψηλά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

    Ο λόγος δεν είναι άλλος από το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσοστό που πρόκειται να πουληθεί θα είναι απόφαση του πρωθυπουργού, τον οποίο τα στελέχη που πρόκειται να αποφασίσουν, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΤΧΣ, αναμένουν να επιστρέψει μετά και το νέο ταξίδι του στο Παρίσι, συμπαράστασης των ευρωπαίων ηγετών στον μαχόμενο ουκρανικό λαό.

    Όλα δείχνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει τα δεδομένα σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του την Πέμπτη και στη συνέχεια την ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί το πράσινο φως για να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο το οποίο θα αφορά και στη δημόσια προσφορά από πλευράς Ελλήνων επενδυτών, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εθνικής.

    Εφόσον όλα πάνε καλά, το βιβλίο θα μπορούσε να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, και μετά.

    Όλη η προεργασία έχει γίνει από τον Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος, σημειωτέον, το περασμένο Σάββατο συνέτρωγε σε club για μέλη μόνο των βορείων προαστίων με μεγαλοστελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Ζητούμενο για το placement αποτελεί ασφαλώς η οποία θα γίνει, αλλά και το  discount που θα δοθεί για να γίνει πιο ελκυστική η προσφορά.

    Στόχος είναι, όπως έχει σημειώσει το mononews.gr εδώ και εβδομάδες, η τιμή να βρεθεί όσο γίνεται περισσότερο στη ζώνη των 4 ευρώ και πάνω.

    Προς το παρόν, επενδυτές, προκειμένου να μετέχουν στο placement του ΤΧΣ για την πώληση του 27% ή και μικρότερου ποσοστού, βγαίνουν και πουλάνε άλλες θέσεις σε άλλες μετοχές.

    Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για πωλήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στον ΔΑΑ ή εγχώριων θεσμικών επενδυτών στις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς προεξοφλώντας ότι το placement θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα.

    Χαρακτηριστικές ήταν οι αναταράξεις την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και χθες, σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 η ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 αλλά και η Πειραιώς.

    Ακόμα και η κάλυψη του ομολόγου της Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0% 1,15 (130 εκατ. ευρώ ζητούσε η εταιρεία, 202 εκατ. οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν) σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς ως ένα βαθμό θα μπορούσε να συνδεθεί με την επικείμενη μεγάλη δημόσια προσφορά στην Πειραιώς.  Oι εξελίξεις αυτές μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεάσουν την αγορά.

    Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Beta Xρηματιστηριακή, «τεχνικά» ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής «γράφοντας» ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες.

    Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου.

    Παρόλα αυτά τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων.

    Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές.

    Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό «κυκλικό» ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών».

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Τεχνοκράτες VS πολιτικών για το ποσοστό του placement – Η ημερομηνία – κλειδί

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι αναλυτές «ανεβάζουν» την τιμή-στόχο λίγο πριν το placement του ΤΧΣ

    Γιατί είναι ορόσημο για την αγορά οι μετοχές των ΕΛΠΕ και της Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ