• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί είναι ορόσημο για την αγορά οι μετοχές των ΕΛΠΕ και της Πειραιώς

    Ανδρέας Σιαμισίης HELLENiQ ENERGY-Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς

    Ανδρέας Σιαμισίης HELLENiQ ENERGY-Χρήστος Μεγάλου Τράπεζα Πειραιώς


    Δύο μετοχές αποτελούν ορόσημο για την αγορά το τελευταίο διάστημα, αναφέρουν οι χρηματιστές: Η μετοχή της HelleniQ Energy ΕΛΠΕ -0,12% 8,37 και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. ΠΕΙΡ -0,50% 3,96

    Από τις 16/1 η μετοχή των ΕΛΠΕ που ήταν και η μέρα που ξεκίνησε την άνοδο κατά την οποία από τις 28 συνεδριάσεις έχει δει τις 9 φορές το «κόκκινο», σημειώνει άνοδο σχεδόν 16%.

    Οι συναλλαγές, δύσκολα θα πέσουν κάτω από τις 200 χιλιάδες κομμάτια, που σημαίνει ότι μετά το placement και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και της πλευράς Λάτση (Paneuropean Oil), η εμπορευσιμότητα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Τρεις είναι οι λόγοι, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές: Μετά τα 30 λεπτά μέρισμα, η διοίκηση του ομίλου έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον διανομή μερίσματος φέτος.

    Στην γενική συνέλευση της 28/12/2023 ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο μέρισμα: «Το 2023 είναι μία πολύ καλή χρονιά.

    Η διοίκηση θα κάνει πρόταση για αυξημένο μέρισμα. Η πρόταση θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2024 με τα τελικά αποτελέσματα χρήσης», είχε πει χαρακτηριστικά.

    Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις επικείμενες ανακοινώσεις από την κοινού συνεργασία που έχει η HelleniQ Energy με την ExxonMobil.

    Εφόσον προχωρήσει η επόμενη φάση των ερευνών για την άντληση υδρογονανθράκων από το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, γίνεται αντιληπτό ότι θα αποτελέσει την είδηση μεγατόνων που θα απογειώσουν την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

    Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν για το θέμα ακόμα και κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις οποίες πρωτίστως θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο πρωθυπουργός.

    Στην προοπτική αυτή τα 2,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλάζει τους χρηματιστηριακούς συσχετισμούς, καθώς η μετοχή θα πρέπει να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 8,30 – 8,40 ευρώ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, που αν διασπαστεί θα μπορούσε να βρεθεί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές πάντα, στη ζώνη 9 – 9,5 ευρώ.

    Με 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση – ο τρίτος λόγος- η μετοχή των ΕΛΠΕ βάζει υποψηφιότητα για την 11η θέση στον Ελληνικό MSCI, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο.

    Στα επίπεδα αυτά δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα ακόμα placement από πλευράς Δημοσίου που σήμερα κατέχει το 31,2% (και η Paneuropean το 40,2%).

    Η άλλη μετοχή «φωτιά» είναι αυτή της Πειραιώς.

    Εδώ και επτά συνεδριάσεις, από τις 14/2 που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα με τα κέρδη μαμούθ των 800 εκατ. ευρώ μέχρι και χθες η μετοχή δεν έχει φύγει από τη ζώνη κάτω των 3,90 ευρώ.

    Γύρω – γύρω από τα 4 ευρώ.

    Εν πολλοίς η περιοχή άνω των 4 ευρώ θα κρίνει το  discount που θα δοθεί, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές θα δοθεί το κυβερνητικό σήμα για την πώληση του 27% στο σύνολό του, δηλαδή όσο κατέχει το ΤΧΣ, ή μικρότερο ποσοστό, το οποίο θα αυξηθεί ανάλογα με τη ζήτηση.

    Ζήτηση, που σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Finance: Ταχεία πρόοδος και προοπτική ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

    J.P. Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο σχέδιο και αύξηση της τιμής στόχου στα €5,35

    HELLENiQ ENERGY: Προσφέρει 12 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ