• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σε ποια χαρτιά κλείνουν τις short θέσεις γιατί ανησυχούν για τα καλά αποτελέσματα β’ τριμήνου


    Mε την αγορά ήδη να έχει «πιάσει» το πρώτο κρίσιμο σημείο στήριξης, δηλαδή την περιοχή άνω των 830 μονάδων, τα funds εκείνα που έπαιζαν τα blue chips, τρέχουν και δεν φτάνουν, κλείνοντας ανοιχτές θέσεις που έχουν.

    Το γύρισμα στα πρώτα λεπτά κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, από τις 826 στις 816 μονάδες δεν «τρόμαξε» τους αγοραστές οι οποίοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αλλάζοντας τα δεδομένα, ειδικά όσο πλησιάζει η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα.

    Ήδη χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης έκανε λόγο για σταθερή, βιώσιμη και ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας, ενώ λίγες μέρες πριν ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας επαναδιατύπωνε την βούληση της τράπεζας για διανομή μερίσματος το 2023 με βάση τα αποτελέσματα του 2022.

    Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η ΕΧΑΕ, στις 28 Ιουλίου δημοσιεύουν η Τιτάν, η Μυτιληναίος και από τις μικρότερες εταιρείες η Alpha Trust Ανδρομέδα.

    Υπενθυμίζεται πως η Μυτιληναίος έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ το 2022.

    Στις 29 Ιουλίου, δημοσιεύει η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και από τις μικρότερες εταιρείες η Μοτοδυναμική και στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank.

    Στις 3 Αυγούστου δημοσιεύει η Πειραιώς και στις 4 Αυγούστου ο ΟΤΕ.

    Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα δώσουν μία εικόνα για το αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο σύνολο της χρήσης βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    Η Goldman Sachs πρόσφατα μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες και τώρα περιμένει για το 2022 κέρδη ανά μετοχή 0,15 ευρώ για την Alpha Bank, 0,54 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 0,21% για την Τράπεζα Πειραιώς και 0,15 ευρώ για τη Eurobank.

    Σημειώνεται πως για το 2022 οι μειώσεις είναι μικρές, αλλά μεγαλύτερες για τις δύο επόμενες χρήσεις.

    Παράλληλα, οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων των εταιρειών αναμένεται να δείξουν τις τάσεις που επικρατούν μετά το εξάμηνο, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

    Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από την εξυπηρέτηση των δανείων και αν παρατηρείται αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.

    Από την άλλη, εταιρείες με σημαντική κατανάλωση ενέργειας, όπως η Τιτάν, και με εξάρτηση και από τα υψηλά κόστη στις μεταφορές, θα κληθούν να αναλύσουν τις προοπτικές στο περιβάλλον που διαμορφώνεται τώρα και κατά πόσο μπορούν να επηρεαστούν από μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.

    Σημειώνεται πάντως πως θα χρειαστεί να τελειώσει ο Σεπτέμβριος, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο, για να αποκτήσουμε συνολική εικόνα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων, αφού τότε τελειώνει η διορία που έχουν.



    ΣΧΟΛΙΑ