• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη του Ιουνίου

    Χρηματιστήριο


    Στο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά και στο ρυθμό της έκδοσης ομολογιακών δανείων από εισηγμένες, όπως η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και η Lamda, κινείται σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Που μέσα σε μία εβδομάδα, ψαλιδίστηκαν όλα τα κέρδη του Ιουνίου, απομακρύνοντας τον γενικό δείκτη από τα επίπεδα των 735 μονάδων, τα οποία, υποτίθεται, θα αποτελούσαν το πάτημα για επιστροφή στην περιοχή άνω των 800 μονάδων, σβήνοντας τις απώλειες μέσα στην πανδημία.

    Από την αρχή της χρονιάς, ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες πια, που ξεπερνούν το 30%. Το κλίμα δεν είναι καλό και για τις αγορές του εξωτερικού. Εκεί που ο γερμανικός Dax κατέγραφε θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα, τώρα πέρασε σε αρνητική μεταβολή. Οι απώλειες σε Παρίσι και Μαδρίτη διευρύνονται. Το δε πετρέλαιο υποχωρεί πάνω από 2% και μέσα σε τούτη τη συγκυρία το ελληνικό δεκαετές παραμένει στα επίπεδα του 1,26%.

    Τα κακά νέα για την ελληνική οικονομία είναι ότι μπορεί ο τουρισμός να άνοιξε στη χώρα μας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έρθουν… τουρίστες. Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ έχουν απαγορευτεί και στη Γερμανία, μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές στα Βόρεια της χώρας σε μία ακόμα προσπάθεια να τιθασευτεί ο ιός.

    Ενθαρρυντικό ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι μια σειρά από εμβληματικές επενδύσεις ξεκινούν. Στο Ελληνικό, οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι γίνεται και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Έντονο δε, είναι το ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων για την απόκτηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ δημιουργούν αισιοδοξία έργα, όπως η επέκταση της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, η νέα περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης.

    Πτώση που ξεπερνάει το 3% καταγράφεται σε Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Πειραιώς και πάνω από 4% στην ΔΕΗ. Πάνω από 2,5% σε Εθνική και Coca Cola και πάνω από 2% στην Eurobank. Πιέσεις κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

    O τζίρος είναι πολύ χαμηλός στην πρώτη ώρα των συναλλαγών με μόλις 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινούνται, 46 υποχωρούν και 20 ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ