• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς και πόσο αμείβονται οι insiders και η περίπτωση του Γιάννου Κοντόπουλου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO ΕΧΑΕ


    Γενναία προγράμματα αμοιβών και stock options για τα στελέχη και τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα χώρα στους κόλπους των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Με δεδομένες τις καλές επιδόσεις της τελευταίας οικονομικής χρήσης, την επίτευξη στόχων που είχαν τεθεί από τα  business plans και με στόχο την ενθάρρυνση των  managements να συνεχίσει να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων προβαίνουν στη χορήγηση ισχυρών κινήτρων. Με την προϋπόθεση βεβαίως, κάποια στιγμή να ανταμειφθούν και οι μέτοχοι, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω δωρεάν μετοχών, είτε μέσω επιστροφής έκτακτων μερισμάτων και κεφαλαίου.

    Η συζήτηση άνοιξε εντόνως την Πέμπτη το βράδυ με την ψήφιση από την γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ των αποδοχών του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννου Κοντόπουλου, ο οποίος θα λαμβάνει ετησίως το χρόνο 300 χιλιάδες ευρώ μικτές αποδοχές και 150.000 ευρώ με την υπογραφή ανάληψης της θέσης τους, εκ των οποίων τα μισά θα κατατεθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό τις επόμενες μέρες.  Η λαϊκίστικη προσέγγιση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα θα ήταν περί αμοιβών σε  golden boys, «λευκά κολάρα» κ.ά. Ο κ. Κοντόπουλος πήρε την έγκριση των μετόχων μόλις χθες και ο στόχος του είναι η αύξηση των νέων εισαγωγών εταιρειών στη Λεωφόρο Αθηνών. Και αν πρέπει να υπάρξει μέτρο σύγκρισης, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, είναι με την προηγούμενη διοίκηση που δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην έξοδο των εισηγμένων από το Χ.Α… Άρα λοιπόν, ο κ. Κοντόπουλος έχει ακόμα περίοδο χάριτος μπροστά του και θα κριθεί συν τω χρόνω.

     Την ίδια ώρα η Epsilon Net μία εταιρεία που επιβραβεύει με μερίσματα τους μετόχους της από τις 31/5, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 600.000 νέες  μετοχές, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 559 στελέχη της εταιρίας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,60.

    Επίσης, μόλις την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 7,6 εκατ., τεμαχίων της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 1,87% 3,26 , οι οποίες προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσόν των 7,6 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ισόποσου μέρους του αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Οι προερχόμενες από την ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου νέες μετοχές της Εταιρείας, όπως αναφερόταν σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση, θα διανεμηθούν δωρεάν στα Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της εταιρείας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 83,6 εκατ. μετοχές και διανέμει στα στελέχη της τα 7,6 εκατ. μετοχές.

    Αίσθηση προκαλεί η διάθεση 300 χιλιάδων μετοχών από την Ινφόρμ Λύκος στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο ως ανταμοιβή διότι έπιασε νωρίτερα τους όρους του business plan που είχαν τεθεί. Στην συγκεκριμένη χρηματιστηριακή ανακοίνωση αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:  «την 1.6.2022 διατέθηκαν δωρεάν με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση μέσω ΒΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ από την Εταιρεία προς τον κύριο Παναγιώτη Σπυρόπουλο, Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Εταιρείας («Yπόχρεο Πρόσωπο» κατά τον ως άνω Κανονισμό), 300.000 ίδιες κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές εκδόσεως της Εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του Ν.4548/2018. Η διάθεση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των από 18.06.2021 αποφάσεων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, η οποία ενέκρινε τη δωρεάν διάθεση μετοχών της Εταιρείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν. 4548/2018 υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, όπως προσδιορίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο με την από 8.1.2021 απόφασή του και η επίτευξη των οποίων πιστοποιήθηκε κατά την από 14.7.2021 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

    Σε υψηλή τιμή είναι τα stock options που όρισε η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 για τα στελέχη, 1,67 ευρώ με την μετοχή στο 1,69 ευρώ ενόψει της δημόσιας πρότασης. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση της εισηγμένης κατασκευαστικής, στην οποία έχει περάσει το 30% στον όμιλο Βαρδινογιάννη, «τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της εταιρείας έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές σε τιμή 1,678 ευρώ που ήταν και η τελευταία τιμή κλεισίματος στις 12 Μαΐου, μια ημέρα πριν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

    Συγκεκριμένα, «χορηγούνται, για το έτος 2022, 7.975.000 Δικαιώματα απόκτησης ισάριθμων μετοχών, από τα εναπομείναντα 9.375.600 Δικαιώματα απόκτησης ισάριθμων μετοχών (συνολικός αριθμός προς διάθεση Δικαιωμάτων 17.409.600), σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 22ας Ιουνίου 2021».

    Tέλος, όπως έγραψε ο «Wiseman» την Παρασκευή, bonus που αντιστοιχεί σε περίπου έναν μισθό θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι της Motor Oil ΜΟΗ 2,24% 17,77 (σ.σ. περίπου 1.350 απασχολούμενοι) από τα κέρδη χρήσης 2021, εφόσον εγκρίνουν τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. οι μέτοχοί της.

    Το Δ.Σ. θα προτείνει στους μετόχους να διανεμηθεί στους εργαζόμενους το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος μίας μηνιαίας μισθολογικής δαπάνης.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της χρήσης 2021, χορηγήθηκε, μέσω της μισθοδοσίας, ένας βασικός μισθός, σε κάθε έναν από τους περίπου 1.050 εργαζόμενους στο διυλιστήριο.

    Επίσης το ΔΣ της Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,12 εισηγείται τη διανομή ποσού μέχρι 6 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2021 σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Τέλος, προτείνεται η διάθεση 200.000 ίδιων μετοχών, άνευ χρηματικού ανταλλάγματος και χωρίς υποχρέωση διακράτησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους τρεις εκτελεστικούς Συμβούλους, Ι. Βαρδινογιάννη (100 χιλ. τεμάχια), Πέτρο Τζ. Τζαννετάκη (50 χιλ.) και Ι. Κοσμαδάκη (50 χιλ.).

    Διαβάστε επίσης

    Premia Properties: Αλλαγή της επίσημης ονομασίας της

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για ΜΟΗ, πάρτι στα ΕΛΠΕ και τον ΟΠΑΠ με τον δείκτη να περνάει στο «συν» από την αρχή της χρονιάς

    Intracom: Στο 25,29% το ποσοστό του Σωκράτη Κόκκαλη μετά την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ