• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πωλητές στις τράπεζες στο κλείσιμο και γιατί οι ξένοι αποθεώνουν τις ελληνικές μετοχές παρά την πολιτική αστάθεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Με πωλητές στο κλείσιμο, παρά τις εντολές αγορών την τελευταία στιγμή, βρέθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές.

    Πάνω από 180 χιλιάδες κομμάτια στο κλείσιμο για την μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 3,31% 7,81 ,  ή πάνω από 61 χιλιάδες στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μη σημαίνουν τίποτα, αν η αγορά δεν έμπαινε την περίοδο αυτή σε δύσκολα μονοπάτια.

    Τραπεζικά αποτελέσματα για το ά 3μηνο της τρέχουσας χρήσης ξεκινούν από το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε και ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για θεαματικά έσοδα από τόκους.

    Πλην όμως, μεσολαβεί η διαδοχική αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη τις επόμενες μέρες, με την επενδυτική ψυχολογία διεθνώς να έχει δοκιμαστεί από την χρεοκοπία μίας ακόμα πολιτειακής τράπεζας των ΗΠΑ, της First Republic, όπου οι καταθέσεις των πελατών της διασώθηκαν από τη στιγμή που πέρασε στην JP Morgan.

    Και μέσα σε όλα αυτά, η επενδυτική προσέγγιση της Ελλάδας σκοντάφτει μεταξύ ιδιαίτερα ελκυστικών αποτιμήσεων κάτω των 8x σε όρους p/e με την προεκλογική περίοδο και το διάστημα της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης στις 21 Μαϊου με ορατό το ενδεχόμενο να στηθούν εκ νέου κάλπες στις 2 Ιουλίου.

    Γιατί κάποιος να μπει αυτή τη χρονική στιγμή, διερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς και να μην το πράξει όταν θ’ αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα.

    Αυτό όμως, δεν εμποδίζει σε τίποτα τους ξένους οίκους να ανεβάζουν την προοπτική του ελληνικού χρηματιστηρίου με την Goldman Sachs να επανέρχεται δίδοντας στόχο για τον δείκτη τις 1200 μονάδες από 1075 και την Morgan Stanley να ανεβάζει την τιμή στόχο για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 και την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 .

    Η τελευταία δε, ανεβάζει την τιμή στόχο για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 σε 2,61 ευρώ από 2,41 ευρώ, στο bull case από 3,11 ευρώ σε 3,37 ευρώ και στο bear case από 0,82 ευρώ σε 0,88 ευρώ.

    Είναι ο ίδιος οίκος που μετά το Πάσχα δεν έβλεπε σε έκθεσή του την είσοδο της Πειραιώς στον MSCI στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών της που θα ανακοινωθούν στις 11 Μαϊου.

    Την ίδια στιγμή, για την Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 , αυξάνει την τιμή-στόχο από 1,37 ευρώ σε 1,44 ευρώ, στο bull case από 1,67 ευρώ σε 1,70 ευρώ και στο bear case από το €0,48 στο €0,50.

    Οι τιμές-στόχοι αυξάνονται λόγω και της μετάβασης στους δείκτες αποτίμησης για το 2024.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η αγορά δίνει την εντύπωση ότι λόγω του ισχνού τζίρου, μπορεί να άγεται και να φέρεται.

    Η έλλειψη βάθους αλλάζει τα δεδομένα στο ταμπλό, όπως φάνηκε χθες από το γύρισμα από τις 1075 μονάδες στις 1087, από λεπτό σε λεπτό.

    Κατά τα άλλα, οι ξένοι θέλουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για το Χ.Α., με τους Έλληνες επενδυτές να βλέπουν την ανασφάλεια που προκαλεί η προεκλογική περίοδος από τη μια και οι ευκαιρίες στις αποτιμήσεις από την άλλη.

    Στο πλαίσιο αυτό χθες η Axia ανέβασε την τιμή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 στα 34,9 ευρώ από 23,1 ευρώ προηγουμένως.

    Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του 2022 που τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 10 δις. ευρώ, η ίδια δυναμική θα συνεχιστεί και φέτος.

    Το ζήτημα είναι το κατάλληλο timing…

    Διαβάστε επίσης

    H Goldman Sachs επιλέγει το ΧΑ – Αυξάνει την τιμή στόχο στις 1.200 μονάδες

    Mytilineos: Στα 34,90 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος από την AXIA – 31% το περιθώριο ανόδου, έως 5,6% η μερισματική απόδοση

    Morgan Stanley: Αυξάνει τιμές στόχους σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ