• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν διορθώσει πραγματικά και πόσο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Είναι διαφορετικό να αγοράζεις πριν από ένα μήνα Alpha Bank στο 1,30 ευρώ και η τιμή να έχει διαμορφωθεί κάτω και από τα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή κάτω και από 1 ευρώ.

    Είναι διαφορετικό να έχουν γίνει πακέτα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ και η μετοχή με το ανεκτέλεστο των 3 δισ., που χτυπάει την Εγνατία, τρέχει τον Ε-65 και έχει ισχυρή κατασκευαστική παρουσία στο Ελληνικό, να έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 9,16 ευρώ.

    Είναι ανεδαφικό σε περιπτώσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, η Optima να βλέπει τη μετοχή για τα 20 ευρώ και να δίνει συντηρητική εκτίμηση τα 16 ευρώ και χθες να υποχωρεί πάνω από 3% στα όρια των 11,10 ευρώ.

    Κάτι άλλο συμβαίνει, που δεν μπορεί να δοθεί πειστική εξήγηση, η τιμή στόχος για τον Μυτιληναίο να βγαίνει στα 20 ευρώ και η μετοχή να έχει διορθώσει στα 13,75 ευρώ και πριν από ένα μήνα να κάνει πράξεις πάνω και από τα 15,50 ευρώ.

    Προκαλεί αίσθηση η ΕΥΔΑΠ να αναμετράται με την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ και πλέον να διορθώνει στα 7,50 ευρώ. Προκαλεί εντύπωση οι ξένοι να παρακαλούν να δανείσουν τη ΔΕΗ πριν από μία εβδομάδα και χθες να υποχωρεί πάνω από 4,6%, στα επίπεδα των 8,41 ευρώ.

    Είναι οξύμωρο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή για την οποία, πριν από ένα μήνα, η Wood έδινε τιμή στόχο τα 18 ευρώ και την εταιρεία να δηλώνει επενδύσεις με στόχο τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3.000 MW, να επιστρέφει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 10 μήνες.

    Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά από τα παραδείγματα βελτίωσης των αποτιμήσεων των μετοχών που αναδείχθηκαν από τη χθεσινή διόρθωση. «Περάσαμε στο άλλο άκρο», δηλώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας, «αυτό της υποτιμητικής πια, διόρθωσης. Οι ξένοι που ασχολούνται με την Ελλάδα, το έχουν ξανακάνει κατά το παρελθόν και θα το ξανακάνουν και στο μέλλον, όσο η αγορά παραμένει ρηχή».

    Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, η διόρθωση είναι υπερβολική, αλλά δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Καθημερινά ανακοινώνονται κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό. Δεν είναι ο κίνδυνος μόνο μιας τουριστικής σεζόν που απειλείται, είναι ότι με την μετάλλαξη του κορονοϊού, κινδυνεύουν θεσμικά γεγονότα, ιστορικές εκδηλώσεις, αλλά και οι οικονομίες στο σύνολό τους.

    Η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών πραγματικά επισείει τον κίνδυνο του πληθωρισμού και παρεπόμενα των επιτοκίων. Που όμως, τόσο οι κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και της Ευρώπης, εκτιμούν ότι πρόκειται για παρωδικό φαινόμενο, το οποίο θα ξεπεραστεί όταν καμφθεί η πανδημία και βεβαίως όταν επικρατήσει ο εμβολιασμός και επιστρέψει η κανονικότητα.

    Αν κάτι θα πρέπει να προβληματίσει την αγορά είναι η χθεσινή έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία αναδεικνύεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται όπως θα περίμενε η κυβέρνηση. Από την άλλη, διαχειριστές σε ΑΕΔΑΚ παρατηρούν ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο, τυχόν λάθος εκτίμηση εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της μετάλλαξης Δέλτα, μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω ακόμα και στις δημοσκοπήσεις.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι δεν του βγαίνει τίποτα στην κριτική του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σημείο που να επαναφέρει ξαναζεσταμένο φαγητό στην αντιπολιτευτική του αγωνία, όπως το πόθεν έσχες. Η εμμονή όμως, που φαίνεται να δείχνουν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης στις απολύσεις για τους μη εμβολιασμένους, μπορεί να πυροδοτήσει κύμα κριτικής τη στιγμή που θα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώς.

    Κατά τα άλλα, οι ξένοι θεσμικοί, διαβάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank, ενημερώνονται για το ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού. Επίσης, εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες και πιο επικίνδυνες ηλικίες, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Ο γερμανικός οίκος εκτιμά πάντως, ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

    Η αγορά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, δεν θα έχει πρόβλημα. Tο αντίθετο μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει δυνητικές εισροές, ακόμα κι αν ο δείκτης κινηθεί χαμηλότερα, στις 820-817 μονάδες.

    H Beta Χρηματιστηριακή έγραφε ότι «το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν την δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις. Επομένως, χωρίς να είναι δεδομένο ότι είδαμε τα χαμηλά της Αγοράς μπορεί να υποστηριχθεί ότι βρισκόμαστε στην ζώνη των ευκαιριών, όχι σε όλες τις εταιρίες αλλά πάντως σε πολλές από αυτές που έχουν ειδικό βάρος στην διαμόρφωση της τάσης».



    ΣΧΟΛΙΑ