• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά άλλαξαν το κλίμα στο ταμπλό, τι τρέχει με Ελλάκτωρ – Στα προ πανδημίας επίπεδα το ελληνικό 10ετές

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Στα επίπεδα του προ COVID 19 επέστρεψε το ελληνικό 10ετές, στα επίπεδα του 1,18%, από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν,  μετριάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις για την πορεία της οικονομίας το 2020. Η χώρα “άνοιξε” και περιμένει τουρίστες, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι πρόωρες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά διευρύνεται η απόσταση από το αντίστοιχο ιταλικό που λίγο πιο πριν βρισκόταν στα επίπεδα του 1,40%!

    Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. περιορίζει τις αρχικές του απώλειες και από τα χαμηλά των 630 μονάδων, επιστρέφει πάνω από τις 645 μονάδες. Για την ακρίβεια ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 647,98 μονάδες και κέρδη 0,18%. Οι δε συναλλαγές “κάθισαν» στα 43,68 εκατ. ευρώ.

    Aegean, Alpha, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή σε συνδυασμό με τον περιορισμό των απωλειών σε Alpha, ETE και Eurobank, «μάζεψαν» στο κλείσιμο τον γενικό δείκτη, ανεβάζοντας τα επίπεδα αισιοδοξίας των συναλλασσόμενων.

    Περιορισμός των αρχικών πάντως, παρατηρείται και στις διεθνείς αγορές. Οι απώλειες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι έχουν περιοριστεί κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα, εκεί που υποχωρούσαν πάνω από 2,5% στο ξεκίνημα.

    Καλά νέα και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σχεδόν 4,9 δις. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5μηνο, αλλά με σταθερή εισροή εσόδων τον Μάιο, που η οικονομία ήταν κλειστή. Η κυβέρνηση αναγκάζεται χωρίς να έχει εισρεύσει ένα ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα να χρηματοδοτεί την οικονομία εν μέσω πανδημίας. Οι επενδυτές παράλληλα, ποντάρουν στο να λάβει η χώρα μας όσα γίνονται περισσότερα από το ταμείο ανάκαμψης της ευρωζώνης. Κάτι που άλλωστε, είπε και ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας νωρίτερα σε δηλώσεις του, ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να διεκδικήσει όσο γίνεται περισσότερα από τα 32 δισ. Ευρώ.

    Πληροφορίες στην αγορά κάνουν λόγο για χτίσιμο θέσης στην Ελλάκτωρ από μεγάλο αμερικάνικο fund. Σημειωτέον ότι μέσα στην πανδημία η αγορά υποχώρησε 28%  και η μετοχή της Ελλάκτωρ περίπου 40%.

    Είναι λογικό, υποστηρίζουν οι χρηματιστές να επέρχεται ισορροπία. Τα κέρδη ανήλθαν σε πάνω από 6,8%, στο 1,17 ευρώ. Κέρδη περί το 2,3% για τον ΟΤΕ, 2% για τον Μυτιληναίο στα 7,73 ευρώ,  2,46% για την Μότορ Όιλ, στα 14,18 ευρώ, 1% για την ΕΥΔΑΠ, με κλείσιμο πάνω από τα 7 ευρώ.

    Από τις τράπεζες, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες πάνω από 2,6%, στα 1,41 ευρώ. Στην αγορά υπάρχει προβληματισμός, τόσο για το σχέδιο Ηρακλής, όσο και για το σχέδιο που  έχει ετοιμάσει η διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος.

    Coca Cola, Jumbo, ΕΤΕ  και ΔΕΗ φρέναραν την αγορά την Δευτέρα, με απώλειες πάνω από 1,3%, 3,3%, 1,3%ψ και 0,18% αντίστοιχα.

    Απώλειες για 65 μετοχές και κέρδη για 45.

    Έγιναν δύο πακέτα, 139.000 στον ΟΠΑΠ και 26.590 στην Τράπεζα Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ