• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η «υποσχετική» της Fitch για αναβάθμιση δίνει αέρα ανόδου στο Χ.Α.


    Γύρω από τις 900 μονάδες κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., εξέλιξη που αποδίδεται στην ενθαρρυντική έκθεση της Fitch.

    H οποία θεωρεί αφενός το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αφετέρου κρίνει ότι αν ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του από φέτος, η χώρα βάζει ισχυρές πιθανότητες για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η αγορά ήδη επιβραβεύει την εξέλιξη αυτή με κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα και τζίρο πάνω από τα 42,5 εκατ. ευρώ.

    Ισχυρά funds κάνουν αισθητή την παρουσία τους τις τελευταίες μέρες στο Χ.Α., με την Alpha Bank να βρίσκεται εντός του πεδίου δράσης τους. Η μετοχή σκαρφαλώνει πάνω από το 1,15 ευρώ και με άνοδο της τάξης του 5%, διακινώντας 7,6 εκατ. τεμάχια. Ισχυρές εντολές βγαίνουν ταυτόχρονα στην Εθνική, με τη μετοχή να κινείται στα 2,61 ευρώ με τα υψηλά έτους στα 2,68. Εντολές αγορών βγαίνουν ακόμα και στη Eurobank, που πλέον κινείται σε νέα υψηλά έτους στα 0,80 ευρώ.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,42% 14,34 ανακάμπτει πάνω από τα 14 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή, μετά τις πληροφορίες για την είσοδο στη μετοχή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ενισχύεται σφόδρα, στα 12,68 ευρώ, με κέρδη πάνω από 4%. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η άνοδος στην Μότορ Όιλ ΜΟΗ -1,47% 26,88, στα 16,30 ευρώ ενισχύεται το Jumbo, μετά την πρόθεση της διοίκησης για ισχυρό μέρισμα φέτος και κέρδη πάνω από 2% για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ στην προοπτική γενναίας επιστροφής κεφαλαίου.

    Αναταράξεις στην Aegean, που έκανε υψηλό μέσα στη μέρα στα 5,42 ευρώ, υποχωρώντας στα 5,35 στη συνέχεια, μετά την ανακοίνωση των θεαματικών ζημιών για την απελθούσα χρήση.

    Κάτω από τα 9,80 ευρώ υποχωρεί η ΔΕΗ, ενώ απώλειες σημειώνει στα 1,36 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,15% 2,57.

    Το κλίμα στην αγορά είναι ενθαρρυντικό τη στιγμή που μια σειρά από επιχειρηματικά deals αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η είσοδος του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη κρίνεται από την αγορά ότι δημιουργεί ισχυρές συνέργειες στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και της ναυτιλίας. Η αγορά συζητεί ακόμα και για πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών από μέρους του ομίλου Quest.

    Το ενδιαφέρον έχει ζωηρέψει για την αγορά από τη στιγμή που φαίνεται φως στο τούνελ της πανδημίας, με την πρόοδο των εμβολιασμών, και μπροστά στον στόχο ανοίγματος του τουρισμού από τα μέσα του επόμενου μήνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bitcoin: Πλησιάσει σε νέο ρεκόρ εν αναμονή της εισαγωγής της Coinbase Global στο Nasdaq

    Αποκλειστικά μέσω ΧΑ οι εκποιήσεις μετοχών

    ΟΠΑΠ: «Χιονοστιβάδα» καταβολών προς τους μετόχους στη μετά COVID εποχή βλέπουν οι αναλυτές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ