• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί θα μπορούσε να δώσει +7% σε μία εβδομάδα

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    «Όταν οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της αγοράς δεν είναι οικονομικοί, δηλαδή κινούνται πέρα από το Χρηματιστήριο και τον καθρέφτη που υποτίθεται αντικατοπτρίζει, την οικονομία, όλα είναι πιθανά να συμβούν».

    Το σχόλιο αυτό διατυπώνει στο  mononews.gr  Έλληνας διαχειριστής με μεγάλη πορεία στο asset management, θέλοντας να τονίσει ότι, παρά το «πράσινο φως» από την S&P, η αγορά δεν έχει αρχίσει να παίρνει μπροστά.

    Ο νέος απρόβλεπτος παράγοντας, λοιπόν, είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, που φέρνουν πλέον σε δεύτερη μοίρα την πορεία της αγοράς και της οικονομίας.

    H δήλωση του πρωθυπουργού την Παρασκευή από τα Γιάννενα συμπυκνώνει όλη τη δυσκινησία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο, ότι δηλαδή, όπως είπε, « η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων».

    Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, κρίνεται πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η αγορά έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα μετά τη διεθνή αναταραχή που έχει προκληθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ή από τα όχι και τόσο καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες.

    Ακόμα και χθες που οι απώλειες στην Ευρώπη ξεπερνούσαν τη μία ποσοστιαία μονάδα, η αγορά κατέγραφε ανεπαίσθητες πιέσεις.

    Παρά τα χαμηλά των 1.105 μονάδων, η αγορά επέστρεψε στα υψηλά της περιόδου που διανύουμε, τις 1207 για να διορθώσει στη συνέχεια στα επίπεδα των 1.170 μονάδων, δηλαδή πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (1.163 μονάδες).

    Καμία αναβάθμιση και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ούτε από την DBRS, αλλά ούτε και από την S&P, δεν έχει «τιμολογηθεί» επαρκώς από την αγορά, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Σημειωτέον ότι την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη, 26/10, ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,21% 38,72 ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου, η πρώτη από τις εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Μετά την επενδυτική βαθμίδα, εκκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου ή γ’ 3μήνου με τις προσδοκίες της αγοράς να είναι μεγάλες.

    Ταυτόχρονα, μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να αναμένεται το  placement της Εθνικής, είτε για το 20%, είτε για το 15% που κατέχει το ΤΧΣ (επί συνόλου 40%), με το ενδιαφέρον να θεωρείται ήδη οξύ, αφού η elite  των διεθνών  funds, όπως η Fidelity έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να «ρίξουν» τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ερχόταν συνθηκολόγηση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς,  η αγορά θα μπορούσε να υπεραποδώσει τις επόμενες μέρες πάνω από 7% (κοντά στα υψηλά του περασμένου Ιουλίου 1354 μον.).

    Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η διανομή μερίσματος την επόμενη περίοδο από τον ΟΠΑΠ και το  Jumbo, νέα που καίγονται σε μία τόσο ζοφερή συγκυρία.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος σε επενδυτική ημερίδα, ανέφερε πως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας εμφανίζει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η πρόβλεψη για το 2024 είναι 3% ανάπτυξη για την Ελλάδα και 1,35 για την Ευρώπη, ενώ φέτος η χώρα τρέχει με ρυθμούς 2,3% έναντι 0,8%.

    Είναι σημαντικό όπως είπε, επικαλούμενος έρευνες άλλων οίκων του εξωτερικού για το οικονομικό κλίμα (π.χ. Ernst & Young) ότι το 67% των επενδυτών που έχουν ερωτηθεί, θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Η ασφάλεια των ξένων είναι ότι επενδύουν σε μία χώρα, που, μεταξύ άλλων, οι καταθέσεις υπερτερούν των δανείων σε ποσοστό 65%, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον δυτικό κόσμο.

    Και το σημαντικότερο σε ότι αφορά στο Χ.Α. η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται μόλις στο 30,3% (στοιχεία Αυγούστου 2023), όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται σε 80,9%.

    Την διετία 2022 – 2023 οι εισηγμένες έχουν πετύχει ρεκόρ 15ετίας στα καθαρά τους κέρδη.

    Όλοι οι δείκτες των ισολογισμών ακόμα και φέτος που οι εταιρείες δεν εμφανίζουν την ίδια δυναμική με πέρσι, προκύπτει ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις εισηγμένες σε άλλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Δάνεια, επενδύσεις, ταμείο, ταμειακές ροές, όλα είναι καλύτερα συγκριτικά με άλλες αγορές.

    Ακόμα και η μερισματική απόδοση των εταιρειών της αγοράς, 3,4%, είναι από τις ελκυστικότερες διεθνώς.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Άλμα κοντά στα $30.000 μετά από έκθεση της JPMorgan

    Τέλος το ράλι στις ευρωαγορές – Τι λένε οι αναλυτές για το κλείσιμο του έτους

    Εθνική – ΤΧΣ: Φουντώνει το ενδιαφέρον πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών – Από 100 εκατ. ευρώ «βάζουν» Fidelity και Norges Bank



    ΣΧΟΛΙΑ