Τρίτη απόπειρα διάσπασης και παραμονής πάνω από τις 2.050 μονάδες για τον γενικό δείκτη μετά την καταγραφή των υψηλών πέραν της 15ετίας πια, των 2135 μονάδων χθες.

Με τις εντολές αγορών να αλλάζουν το κλίμα και την τάση μετά τις 16.30 που ανοίγει η Wall κι ενώ έχει παρέλθει το γ’ 3μηνο και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ά 6μήνου, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά στην αγορά μας.

1

Χαμός εντολών αγοράς και συναλλαγών την περασμένη Τρίτη σε Άλφα και Eurobank και rotation χθες σε Πειραιώς που έπιασε και τα 7,48 ευρώ σημειώνοντας νέα υψηλά, ενώ πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους έκλεισαν και οι υπόλοιπες.

Από τα 220,8 εκατ. ευρώ, συναλλαγές τα… 120 εκατ. ευρώ έγιναν στις τέσσερις συστημικές!

Μάλιστα από τα 220 εκατ. ευρώ υπήρξαν 30,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, εκ των οποίων τα 23 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Το ενδιαφέρον είναι προφανές παρατηρούν οι χρηματιστές.

Μία μέρα πριν τελειώσει το τρίτο τρίμηνο κι ενώ παραδοσιακά τα αμερικανικά  funds μπαίνουν στη διαδικασία του να κλείσουν τα βιβλία τους για φέτος, παρατηρήθηκαν ισχυρές εντολές στις τράπεζες και ειδικά σε Άλφα και Eurobank.

Ειδικά για την τελευταία χθεσινό  report της Bank of America ανέβαζε την τιμή στόχο στα 4,45 ευρώ, δίνοντας σύσταση αγοράς.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας τονίζουν ότι η Eurobank διαθέτει το πιο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με ισχυρά έσοδα από το εξωτερικό και σταθερά θεμελιώδη μεγέθη που την καθιστούν «καθαρό στοίχημα» για την ελληνική τραπεζική αγορά.

Οι δε μεγάλες εντολές στην Alpha που χθες έπεσαν σχεδόν στο μισό και στα 9 εκατ. κομμάτια, αποδίδονται, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, σε φίλια χαρτοφυλάκια της Unicredit.

Οι ξένοι παίρνουν θέση στις τράπεζες προκειμένου να επωφεληθούν από τις σημαντικές αποκοπές που θα γίνουν προοδευτικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ορόσημο άλλωστε τα 12 λεπτά της Τράπεζας Κύπρου πριν από δύο εβδομάδες, όπου με βάση τις φετινές προβλέψεις για τα κέρδη η απόδοση φτάνει ακόμα και στο 8%.

Ενώ για τις υπόλοιπες η μερισματική απόδοση, όπως έχει γράψει το  mononews.gr υπολογίζεται περί το 6%, ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό, όταν οι αποδόσεις στα επιτόκια ταμιευτηρίου δεν είναι καν της τάξης του 0,5%.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών και η μελλοντική τους ακύρωση παίζει το ρόλο της για την ισχυροποίηση των αποδόσεων στις τραπεζικές μετοχές, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, ενώ η κίνηση στο ταμπλό δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως και με το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Χ.Α. σε ώριμη αγορά.

Μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται στην ετυμηγορία του FTSE/Russell την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, όταν και θα ανακοινωθεί αν το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

Κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει η ποιότητα των  funds που μπαίνει στην αγορά μας και κυρίως σε ποιες μετοχές με τις τραπεζικές μετοχές να είναι πρώτες στη λίστα της προτίμησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της αγοράς, οι τράπεζες είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Διαβάστε επίσης

Κρι Κρι: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 3ετούς διάρκειας

BofA για Eurobank: Γιατί τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της

ΑΔΜΗΕ: Άμεσα οι πληρωμές από την εκμετάλλευση των δικτύων, ποια funds είδε στο Λονδίνο ο Γιάννης Καράμπελας