ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εταιρικά ομόλογα και αποκοπές μερισμάτων βλάπτουν σοβαρά την πορεία της αγοράς…

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Σχεδόν 6% πτώση μετράει η αγορά με πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να συμβεί πριν από την περίοδο της καραντίνας, λες και έχουμε… έξαρση των κρουσμάτων.

Οι χρηματιστές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ερμηνεύοντας την βουτιά της αγοράς α) ως αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων στις σταθμίσεις των μετοχών που διαπραγματεύονται στους δείκτες FTSE, β) το γεγονός ότι οι δυνητικοί πελάτες του ελληνικού τουρισμού, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ τίθενται εκτός οι αεροπορικές συνδέσεις ΗΠΑ με την Ευρώπη και σε ότι μας αφορά για τις 15/7 μετατίθενται οι αφίξεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, γ) ενισχύονται οι ανησυχίες για τις πραγματικές επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ από την μείωση της συμμετοχής του τουρισμού, δ) δεν υπάρχει κάτι ξεκαθαρισμένο ως προς τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και ε) οι αποκοπές των μερισμάτων και η άντληση ρευστότητας για τη συμμετοχή στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων δεν παύουν να δημιουργούν πρόσκαιρες τεχνικές πιέσεις στην αγορά.

Έτσι λοιπόν, χθες, είχαμε την αποκοπή μερισμάτων σε Καρέλια (€9,40) και Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), ενώ σήμερα ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η Jumbo, η οποία θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, την Πέμπτη 2/7 η μετοχή της Coca Cola, του Πλαισίου και της Intercontinental AEEΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 αντίστοιχα ενώ την Παρασκευή 3/7 είναι η σειρά των Πλαστικών Κρήτης (€0,365).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτή την άποψη είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας.

Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από το Γενικό Δείκτη έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επομένως το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν την βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης.


ΣΧΟΛΙΑ