• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Eπιστροφή Jumbo πάνω από τα 14 ευρώ – Τα υψηλά 19 μηνών της Attica και το -3% της ΔΕΗ

    Χρηματιστήριο: Eπιστροφή Jumbo πάνω από τα 14 ευρώ - Τα υψηλά 19 μηνών της Attica και το -3% της ΔΕΗ

    Παύλος Μυλώνάς (ΕΤΕ) – Απόστολος Βακάκης (Jumbo) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Αναστάσιος Δαυίδ (Coca Cola HBS)


    Εθνική, Jumbo, Πειραιώς και Coca Cola έδωσαν το θετικό πρόσημο στην αγορά το οποίο επανέφερε τον δείκτη πιο κοντά στο ψυχολογικό οχυρό των 90 μονάδων.

    Με υψηλό ημέρας στις 898 μονάδες, η αγορά στη συνέχεια γύρισε πίσω. Το άσχημο είναι ότι για μία ακόμα φορά σε ένα διεθνές γύρισμα δεν ακολούθησε ο δείκτης την ορμητική φόρα των ξένων χρηματιστηρίων. Χαμηλά αντανακλαστικά; Ο φόβος της διόρθωσης και του ενδεχόμενου να υπάρξουν απώλειες;

    Σε κάθε περίπτωση τα ισχυρά χαρτοφυλάκια για μία ακόμα φορά δεν προτίμησαν την λεωφόρο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η αναβάθμιση των τραπεζών από την Moody’s πέρασε στα ψιλά, ευνοώντας ως ένα βαθμό, την Εθνική και την Πειραιώς.

    Η Εθνική, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές, λόγω του μαζέματος που έχει γίνει στα κόκκινα δάνεια και του αναπτυξιακού χαρτοφυλακίου που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης μακροχρόνιων επενδυτών. Η δε Πειραιώς από την άλλη εξαιτίας του ανοίγματος στα κόκκινα δάνεια μπορεί να ευνοηθεί ταυτόχρονα από βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σε περίπτωση εδραίωσης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας θεωρείται βέβαιο ότι θα ομαλοποιηθεί η πληρωμή των δανείων, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την Πειραιώς, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

    Oι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία των αγορών, αφού η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.340 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.

    Η εβδομάδα που διανύουμε πάντως, δεν είναι και η καλύτερη για τις αγορές.,. Την Τετάρτη, η Fed αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων, καθώς προεξοφλείται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κατεβάσει ρυθμούς. Από την άλλη, το κανόνι της Evergrande και το χρέος των 300 δισ. δολ. Μπορεί να μην έχει σχέση με το αντίστοιχο της Lehman Brothers του 2008 στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κυοφορούμενης ανάκαμψης μετά την πανδημία, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Στα δικά μας, ακόμα περισσότερο διολίσθησε η μετοχή της ΔΕΗ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων 6μήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση του ρεύματος και των ρύπων. Η μετοχή υποχώρησε σχεδόν κατά 3%, υποχωρώντας στα 9,41 ευρώ. Απώλειες που έφεραν τη μετοχή στα όρια των 15 ευρώ για τον Μυτιληναίο, ενώ οριακά αρνητικό ήταν το πρόσημο για τον ΟΤΕ, στα 16,20 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στα 13,50 ευρώ. Ακολούθως, υποχώρησε και η ΕΥΔΑΠ, στα 7,72 ευρώ με πτώση λίγο πάνω από 1%.

    Η μετοχή που έκανε τη διαφορά ήταν της Attica Group που βρέθηκε σε νέα υψηλά 19 μετοχών, με το χαρτί να ευνοείται από την αύξηση του τουρισμού, που όπως όλα δείχνουν η σεζόν παρατείνεται μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου με τα προσδοκώμενα έσοδα να πλησιάζουν τα 12 δισ. Ευρώ.

    Η μετοχή της Jumbo πάντως, μετά από 2,5 μήνες επέστρεψε πάνω από τα 14 ευρώ.

    Τεχνικά, οι χρηματιστές θέλουν επαναφορά της αγοράς με κάθε τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες. Ελπίδα γι’ αυτό, αφού χάθηκαν οι ευκαιρίες του ΑΕΠ και της αναβάθμισης της οικονομίας από ξένους οίκους, της μείωσης της φορολογίας και των αποκρατικοποιήσεων σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών, τα αποτελέσματα 6μήνου, η ολοκλήρωση των οποίων κλείνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ