• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: «Επανάσταση» με κέρδη 7,68% για τον δείκτη!

    Wall Street


    Ένα βήμα τη φορά. Για τρεις μόλις μονάδες, η αγορά δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα επίπεδα κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής, τις 555 μονάδες, και έκλεισε στις 552,45 μονάδες, με σούπερ κέρδη 7,68% και ενισχυμένο τζίρο, άνω των 102 εκατ. ευρώ.

    Ο υψηλός τζίρος οφείλεται στα πακέτα που έγιναν ενδοσυνεδριακά, με σημαντικότερο αυτό της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς άλλαξε χέρια το 7% που κατείχε η York Capital, που πέρασε σε Ολλανδούς και Γ. Περιστέρη. Η αξία των πακέτων ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ.

    Τα καλά νέα δεν είναι άλλα από την κάμψη της καμπύλης των κρουσμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην Ιταλία. Το αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί το οτιδήποτε.

    Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για πρώτη φορά μίλησε για ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος, με την εκτίμηση της Τράπεζας Ελλάδος περί στασιμότητας να αποδεικνύεται… αισιόδοξη. Όμως, η κυβέρνηση –κι αυτό το εισπράττουν οι αγορές- κινείται εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού, χωρίς να βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ. Κάτι που, αν συνέβαινε, θα προκαλούσε την ανησυχία των αγορών, ενώ η απόδοση μετά την ανακοίνωση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE υποχωρεί στο 2,4% (σταθεροποίηση για δεύτερη μέρα).

    Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να ανακοινώσει άλλα 2 τρισ. δολ. παρέμβαση στήριξης της οικονομίας, εκτός από το 1,2 τρισ. της Fed. Σημειωτέον ότι αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται και από την ΕΚΤ, με την Ευρώπη, επιτέλους, να βάζει… μυαλό μετά την τραπεζική κρίση του 2008 και την ελληνική του 2010 (σ.σ. η οποία διήρκεσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες…).

    Κέρδη 10,9% κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να ενισχύεται πάνω από 14%, την Alpha πάνω από 13% και ΕΤΕ και Eurobank πάνω από 8%.

    Σούπερ κέρδη πάνω από 15% για την ΔΕΗ, που επέστρεψε στα 2,22%, ενώ πάνω από 9% ανήλθε η άνοδος στον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ, την Coca Cola και την Βιοχάλκο.

    Πάνω από 7% η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ και την Aegean.

    Πάνω από 6% στην Motor Oil και τα ΕΛΠΕ και πάνω από 5% στην Τέρνα Ενεργειακή και σχεδόν 12% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

    Πάνω από 4% τα κέρδη για τον ΟΤΕ και 4% για την ΕΥΔΑΠ.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η York Capital, σύφωνα με πληροφορίες, είναι ο πωλητής των πακέτων στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οίκος ο οποίος κατείχε μέχρι σήμερα το 7,65% του μετοχικού κεφαλαίου του εγχώριου κατασκευαστικού ομίλου.

    Η συναλλαγή έγινε μέσω δύο πακέτων, 1,85 εκατ. και 5,32 εκατ. μετοχών.

    Λίγο μετά τις 14:11 διακινήθηκαν τα δύο πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα, στην τιμή των 4,80 ευρώ, συνολικής αξίας 34,4 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέση τιμή κτήσης της York στην Τέρνα Ενεργειακή ήταν στα 2,5 ευρώ, που σημαίνει ότι βγαίνει με κέρδη παρά την πτώση της μετοχής, σχεδόν 90%!

    Αν το ποσοστό της Υork το αποκτούσε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, το ποσοστό του θα ανερχόταν άνω του 34% που σημαίνει ότι θα απαιτείτο δημόσια πρόταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να αποφευχθεί αυτό, ήδη έχει συμφωνήσει ο κ. Γ. Περιστέρης να αποκτήσει μέρος της συμμετοχής των Αμερικανών.



    ΣΧΟΛΙΑ