• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ελπίδα στα αποτελέσματα για να αλλάξει η βελόνα στο ταμπλό – Γιατί η αγορά περιμένει τον Μυτιληναίο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Ελπίδα στα αποτελέσματα για να αλλάξει η βελόνα στο ταμπλό - Γιατί η αγορά περιμένει τον Μυτιληναίο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ανοίγει ο χορός ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, με την ΕΧΑΕ να κάνει χθες την αρχή.

    Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι θα δοθεί φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Στην ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους.

    Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του πρώτου φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

    Τα ισχυρά μεγέθη του κλάδου Μεταλλουργίας αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία της Μυτιληναίος η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση.

    Προ ημερών η Wood προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου στα 21 ευρώ από 17 ευρώ προηγουμένως και η οποία βασίζεται στα μέχρι σήμερα δεδομένα που φέρνουν αύξηση άνω του 20% στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2022, δημιουργώντας περιθώρια ανόδου 48% για τη μετοχή, η οποία εκτιμά ότι θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 3 δισ. ευρώ.

    Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω εκπλήξεις και νέα ανάπτυξη όπως κάνει συχνά η δυναμική διοίκηση του ομίλου, τρεις είναι οι πυλώνες ανάπτυξης: Ο τομέας της Μεταλλουργίας (κυρίως λόγω της παγίωσης των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας σε υψηλές τιμές), ο επικείμενος όγκος έργων στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών που σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία, και η ενίσχυση του τομέα ενέργειας, με αύξηση μεριδίων με καθετοποίηση και επέκταση. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW, στα αποτελέσματα του 2022.

    Στο παραπάνω πλαίσιο τα κέρδη ανά μετοχή, από τα 0,94 ευρώ του 2020 και τα 1,15 ευρώ του 2021, αυξάνονται στα 1,79 ευρώ το 2022, τα 1,92 ευρώ το 2023 και υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το 2021 το 2024, στα 2,35 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό εκτιμά η Wood και αυτό πρόσφατα είχε δηλώσει και η διοίκηση του ομίλου.

    Επίσης, την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τιτάν τα οποία αναμένονται ενισχυμένα κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

    Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική την ερχόμενη Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ