• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ελεύθερη πτώση κάτω από τις 900 μονάδες – «Πατατράκ» στις τράπεζες με βουτιά -4%


    Με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να κρατηθεί πάνω από το όριο των 900 μονάδων, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία βρήκε την αγορά στα κατώτατα σημεία την αρχή του χρόνου.  Μεγάλο μέρος της σημερινής πτώσης παρατηρήθηκε στη διάρκεια των δημοπρασιών παραγώγων.

    Η ημέρα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από τις νέες ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 4,03% στις 766,01 μονάδες. μονάδες, καθώς ισχυρά funds όλο το τελευταίο διάστημα έχουν αποφασίσει να «κλειδώσουν» μέρος των ισχυρών κερδών του προηγούμενης χρονιάς, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις. Η πτώση του τραπεζικού δείκτη κάτω από το όριο των 789 μονάδων ενεργοποίησε ακόμα περισσότερες εντολές πώλησης.

    Η ρευστότητα που επιζητούν τα συγκεκριμένα funds  μπορεί να βοηθήσει την ευελιξία τους τόσο σε περίπτωση που εμφανιστούν πιέσεις από νέες κρίσεις όπως αυτή που προκάλεσε το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, όσο και για νέες τοποθετήσεις το επόμενο διάστημα, όπως σε πιθανές νέες εκδόσεις ομολόγων. Άλλωστε η παγκόσμια τάση προς ασφαλέστερες επιλογές έχει φανεί και από το ράλι που επικρατεί στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που σπεύδει να εκμεταλλευτεί και ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος ανακοίνωσε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ποσού 625 εκατ. ευρώ, την ερχόμενη Τετάρτη.

    Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 893,03 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας (892,96 μονάδες). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 41,2 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,06%, στις 2.240,27 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στο -2% και τις 1.240,86 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,46%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7,9%.

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης καμία δεν κατάφερε να κλείσει με άνοδο. Πρωταγωνίστριες στην πτώση ήταν οι τραπεζικές μετοχές με την Eurobank στο -5,49% – με χαμηλό ημέρας -6,58% – την Πειραιώς στο -4,54%,  την Εθνική  στο -3,61% και την Alpha Bank -2,91%.

    Μεγαλύτερη από το -3% ήταν η πτώση σε  Ελλάκτωρ, Jumbo και Σαράντη, μεγαλύτερη του -2 σε Βιοχαλκο, Alpha Bank, Aegean, Titan, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Φουρλή και Μυτιληναίο, ενώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil ξεπέρασε το 1%., Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές των ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, και οι δεικτοβαρείς Coca Cola κα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Τέλος ενδιαφέρον είχαν τρία πακέτα συνολικά 731.000 μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 2,5% της Μοτοδυναμικής, στην τιμή των 1,38 ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στο 1,008 εκατ. ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ