• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Διόρθωση στις τράπεζες με το βλέμμα στο μυστήριο του ΟΠΑΠ


    Με πτώση «καλωσόρισε» το εκλογικό αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν στις απώλειες και τη σύγχυση γύρω από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναστείλει τη διαπραγμάτευσή της χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει, να επιβαρύνει την πτώση.

    Η αντίδραση του χρηματιστηρίου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι επενδυτές, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη του αμέσως προηγούμενου διαστήματος. Κάποιοι αναλυτές πάντως αναφέρουν πως ίσως υπήρξε και covering αρκετών short θέσεων.

    Από την άλλη, η σύγχυση με τη μετοχή του ΟΠΑΠ έπεσε ξαφνικά στην αγορά. Το χειρότερο δε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν η έλλειψη πληροφόρησης, η οποία οδήγησε στην κυκλοφορία διάφορων φημών και μάλιστα αντικρουόμενων.

    Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, καθώς πέρα από τις αναμενόμενες διορθώσεις, το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την κακή ημέρα του κλάδου σε επίπεδο Ευρώπης, μετά τις ανακοινώσεις της Deutche Bank για μεγάλες περικοπές λειτουργικού κόστους, κυρίως με απολύσεις προσωπικού.

    Αντίθετα με τα παραπάνω, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν το πάρτι τους, καθώς τόσο το 10ετές όσο και το 5ετές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά χαμηλά. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να βγει στις αγορές με έκδοση νέου ομολόγου.

    Ταυτόχρονα, άκρως ενθαρρυντικά για την πορεία της Ελληνικής αγοράς είναι τα δημοσιεύματα από τους διεθνείς και εγχώριους αναλυτές, με το Bloomberg να αναφέρει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει σε μια νέα εποχή και την Barclays να αναμένει πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade στο β’ εξάμηνο του 2020.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 878,17 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 877,35 μονάδων (-1,93%) και 900,31 μονάδων (+0,63%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 40,8 εκατ. τεμάχια.

    Ο FTSE25 υποχώρησε κατά 1,84% και τις 2.208,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,02% κλείνοντας στις 795,65 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημεώισε η Eurobank (-5,17%) ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με πτώση (-5,20%), η Πειραιώς (-4,01%) και η  Εθνική (-3,23%) αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Φουρλή και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% σε ΔΕΗ, Motor Oil, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, ενώ  ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Λάμδα, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Aegean και Ελλάκτωρ. Αμετάβλητες παρέμειναν οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΓΕΚ Τέρνα.

    Με άνοδο 0,57% έκλεισε η μετοχή της Σαράντης, ενώ στο +0,82% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ