• Οικονομία

    Reuters: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η έκδοση νέου ομολόγου

    Ελληνική σημαία πάνω σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ


    Τη δυναμική της νέας κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου με χαμηλό κόστος δανεισμού, μέσα στις τις επόμενες εβδομάδες και με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει στην αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξαν αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters τη Δευτέρα.

    Μάλιστα, δύο τραπεζίτες από τις δύο βασικές ανάδοχες ελληνικές τράπεζες δήλωσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο ήδη αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, άλλη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως μάλλον η έκδοση μεταφέρεται για τις προσεχείς εβδομάδας, περιμένοντας το «πράσινο φως» της νέας κυβέρνησης.

    «Ο ΟΔΔΗΧ είναι πολύ θετικός (σ.σ. στη νέα έκδοση) και ακούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters. «Ωστόσο, η έκδοση θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο, για να πάρει τις εγκρίσεις από τη νέα κυβέρνηση».

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι, αν επανεκλεγεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επεδίωκε ένα σχέδιο πρόωρης εξόφλησης περίπου του 40% του συνόλου των 9,5 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια από 5,1-5,2%.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε τη Δευτέρα σε νέα ιστορικά χαμηλά.



    ΣΧΟΛΙΑ