• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μπαίνει σε watch list από τον Απρίλιο, αποφασίζουν MSCI, Dow Jones, FTSE, S&P

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    O Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Χρηματιστήριο Αθηνών


    Από τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πηγές στην ΕΧΑΕ, να μπει σε λίστα παρακολούθησης από κάποιο ξένο οίκο, ή τον MSCI, ή τον Dow Jones, ή τον FTSE ή τον S&P.

    Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του ά 6μήνου να υπάρξουν διαδοχικές τοποθετήσεις από τους ξένους οίκους του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην περίφημη watch list που εν πολλοίς ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της αγοράς μας μετά από 14 – 15 χρόνια στα ώριμα χρηματιστήρια.

    Ο χρόνος παραμονής σε watch list διαρκεί περίπου 12 μήνες και από τη στιγμή που λέει ο ξένος οίκος ότι σε προορίζει για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές ενδεχομένως να χρειαστούν άλλοι 8 μήνες.

    Πρόσφατο  report της Optima Bank έκανε λόγο για απογείωση των ημερήσιων συναλλαγών στα 400 εκατ. ευρώ ως το 2026 και 300 εκατ. ευρώ το 2025.

    Από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η άποψη που εκφράζεται είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία εισροής κεφαλαίων, αλλά και αποχώρησης κάποιων  funds που δεν συνηθίζουν να έχουν θέση στα ώριμα χρηματιστήρια.

    Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση στις ώριμες αγορές από τον οίκο MSCI περνά μέσα από δύο βασικά κριτήρια – προαπαιτούμενα, όπως είναι το credit rating της χώρας, δηλαδή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το κρίσιμο στοιχείο της ελεύθερης διασποράς, του free float market cap, όπου η ελληνική αγορά υστερεί ακόμη σημαντικά.

    Οι επαφές με στελέχη των οίκων FTSE Russell αλλά και MSCI συνεχίζονται ενώ, όπως έχουν τονίσει πηγές από την ΕΧΑΕ γίνονται όλες οι προσαρμογές που απαιτούνται, όμως δεν είναι αρκετές για να μας αναβαθμίσουν σήμερα.

    Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά που έχει υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και παραμένει σε αυτή την κατηγορία από το καλοκαίρι του 2013.

    Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το σύστημα δανεισμού τίτλων, μέσω δημιουργίας υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και διμερούς δανεισμού τίτλων και αναβαθμίζεται  η αγορά παραγώγων, μέσω νέων stock futures.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Ξεπέρασε και τα 60.000 δολαρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021

    Euroxx για Τράπεζα Κύπρου: Ποντάρετε στα μερίσματα – Τιμή στόχος €5

    Σωκράτης Κόκκαλης: H Intralot θα διεκδικήσει νέα συμβόλαια σε δύσκολες αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ