• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Τόσο κοντά, τόσο μακριά οι 900 μονάδες…

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Σε απόσταση ασφαλείας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. από τις 900 μονάδες, στις 895,04, με απώλειες της τάξης του 0,54%. Με τις συναλλαγές να επιστρέφουν στα… συνήθη για την εποχή επίπεδα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, καμία σχέση με τα χθεσινά 97 εκατ. ευρώ που τελείωνε ο μήνας και τα πακέτα ή τα γυρίσματα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

    Πλέον, ο επόμενος στόχος εντοπίζεται, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, στις 900 μονάδες, περιοχή που θα σηματοδοτήσει την διέλευση στη νέα εποχή της μακροπρόθεσμης τάσης στην αγορά.

    Οι αποτιμήσεις έχουν… κουρδιστεί για τα καλά στο επτάμηνο που πέρασε, αλλά κίνηση στην περιοχή των 950 μονάδων θα ευνοούσε περισσότερο το ενδεχόμενο μίας συσσώρευσης πριν την επόμενη στάση του Γενικού Δείκτη. Οι τράπεζες ενισχύονται μεν, όχι στον βαθμό των μικρομεσαίων χαρτιών δε. Ο καταλύτης για τη διάσπαση των 900 μονάδων θα μπορούσε να είναι κάποια καλά νέα από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την έδρα της Fitch, καθώς αύριο το απόγευμα ώρα Αμερικής, μετά το κλείσιμο της Wall Street κι ενώ στην χώρα μας θα ξημερώνει ένα ζεστό, ενόψει καύσωνα, Σάββατο, θα γίνει γνωστή η αξιολόγηση της. Αξιολόγηση, που θα συνδέεται με το αν θα αλλάξει επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα (μένει να φανεί αν θα συμβεί αυτό) ή αν θα βελτιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές της οικονομίας ή αν θα αναβαθμιστούν οι τράπεζες μας όπου είναι και το πιθανότερο σενάριο).

    Το mononews έχει αναφερθεί στις θέσεις που έχουν ανοίξει αμερικάνικα funds στο Χ.Α. μέσα στον Ιούλιο. Πλην όμως, υπάρχουν και θέσεις short που έχουν ανοίξει, οπότε οι επόμενες δύο συνεδριάσεις, της Παρασκευής ως προς την προεξόφληση και της Δευτέρας ως προς την αποτίμηση, θα φανεί προς το ποια κατεύθυνση οδεύουμε. Αν οι 900 μονάδες τελικά είναι τόσο κοντά ή τόσο μακριά…

    Q&R, όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, αλλά και η Forthnet έκλεισαν με κέρδη άνω του 20%. Η μεν πρώτη ευνοείται από τις μετοχικές ανακατατάξεις, αν και παρατηρούνταοι προβληματικά στοιχεία στον ισολογισμό της και η Forthnet εξαιτίας της φημολογίας περί απόκτησής της από τον ΑNT1 του ομίλου Κυριακού.

    Από εκεί και πέρα, με εξαίρεση τα οριακά κέρδη του Μυτιληναίου, που όμως οδήγησαν την μετοχή πάνω από τα 11,11 ευρώ, το αναιμικό 0,30% της ΕΧΑΕ, τα νέα υψηλά της ΕΥΔΑΠ στα 8,32 ευρώ, η περαιτέρω άνοδος της Ελλάκτωρ, το σχεδόν 1% της Coca Cola, στα 31,60 ευρώ και η κίνηση στα 6,45 ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα έβαλαν πλάτη για να αποφευχθούν, ίσως, τα χειρότερα στο ταμπλό.

    Οι τράπεζες λύγισαν υπό το profit taking και λόγω των απωλειών που καταγράφονται την Πέμπτη στις διεθνείς αγορές. Απώλειες 1,30% για την Alpha, στο 1,74 ευρώ, 1,89% οι απώλειες για την ΕΤΕ, στα 2,60 υρώ, 3,18% η πτώση της Εurobank, στο 0,853 ευρώ και 1,10% η πτώση της Πειραιώς, στα 3,06 ευρώ. Στο κόκκινο πέρασε σήμερα και η MIG με απώλειες 3,18%, μετά τις χθεσινές διαρροές περί Farallon.



    ΣΧΟΛΙΑ