• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Άντεξε τις πιέσεις και υποδέχεται με ανοδικό σερί τη νέα κυβέρνηση

    Γιατί οι Έλληνες διαχειριστές σαμποτάρουν την αγορά παρά το άλμα της ανάπτυξης κατά 13,4%


    Με αντεπίθεση των αγοραστών της τελευταίας ώρας, το Χρηματιστήριο Αθηνών άντεξε στις πιέσεις για ρευστοποιήσεις των κερδών των τελευταίων ημερών και με τον δείκτη να σημειώνει για όγδοη συνεχόμενη ημέρα άνοδο ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια ανάσα από τις 900 μονάδες τον νικητή των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

    Η αγορά βρήκε ώθηση στις ενθαρρυντικές αναλύσεις από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς και τον διεθνή Τύπο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την πολιτική αλλαγή, καθώς όλοι προεξοφλούν νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

    Η Citi στην ανάλυσή της πως η αυτοδυναμία της ΝΔ θα φέρει ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και νέες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Προειδοποιεί ωστόσο πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, των ιδιωτικοποιήσεων και των διοικητικών αλλαγών. Από την πλευρά της η BofA αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να γυρίσει σελίδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αν το καταφέρει θα έχει στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.  Από την πλευρά του, το Bloomber εκτιμά πως το ράλι στην αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 894,66  μονάδες με κέρδη +0,19%.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,99 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 38,1 εκατ. τεμάχια. Ο Δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας με οριακές απώλειες 0,01% στις 2.251,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στις 837,74 μονάδες, με άνοδο  +0,93%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,01%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,21%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,90%

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η Jumbo η οποία έκλεισε με κέρδη +4,33%, ενώ για δεύτερη ημέρα σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Lamda (+2,38%), μετά τις δεσμεύσεις της ΝΔ για ακύρωση της ΚΥΑ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θέτει εμπόδια στην ταχεία ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ η Alpha Bank και οι Ελλάκτωρ έκλεισαν με άνοδο άνω του 2%, στο 2,1% και 2,2% αντίστοιχα.

    Κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια άνοδο κατέγραψαν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, Aegean, Βιοχαλκο και Εθνική.

    Στον αντίποδα, η Coca Cola συνέχισε να βαρύνει τον δείκτη με πτώση -2,29%, ενώ ακολούθησαν ΟΤΕ και Σαράντης με πτώση -1,4% και -1,89% αντόστοιχα. Μικρές απώλειες σημείωσαν επίσης οι Eurobank, ΔEH, ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ