• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι οι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Φτιάχνουν κλίμα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς το διάστημα μέχρι και το πρώτο 6μηνο του 2024 αναμένεται να προσφέρει νέες συγκινήσεις.

    Δεν είναι μόνο ότι η Goldman Sachs δίνει τις 1325 μονάδες ως στόχο για τον δείκτη μέχρι τέλος του 2024.

    Μεταξύ 5 – 8 φορές υπερκάλυψη στην Εθνική και ισχυρή συμμετοχή ακόμα και των Ελλήνων επενδυτών, μεγάλων ονομάτων της επιχειρηματικής και εφοπλιστικής ζωής του τόπου λέει πολλά για την μετοχή και την αγορά.

    Στην οποία χθες έγινε ο μεγαλύτερος τζίρος στο χρηματιστήριο με 2,4 εκατ. κομμάτια, που σημαίνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Δεν περιμένουν απλά να πάρουν τις μετοχές από τη δημόσια εγγραφή, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Το θέμα όμως, είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά  assets, αφού πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες συνηγορούν στο σφοδρό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών, που, η αλήθεια είναι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ότι από τον Μάρτιο και μετά είναι πωλητές με περίπου 350 εκατ. ευρώ.

    Η Unicredit δεν αρκέστηκε μόνο στο 8,97%, αλλά έσπευσε να αγοράσει την ίδια μέρα που έκλεινε το  deal άλλα 15 εκατ. κομμάτια, στρογγυλεύοντας τη θέση της στην Alpha κοντά στο 10%.

    Ταυτόχρονα χθες, το Δημόσιο προέβη στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 200 εκατ. ευρώ.

    Το σημαντικό είναι ότι για την ίδια έκδοση εγγράφηκαν επενδυτές για 900 εκατ. ευρώ!

    Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η νέα τιμή στόχος της Edison για τον Μυτιληναίο στα 45 ευρώ από 36 πριν, με την μετοχή να κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά χθες και όγκο 300 χιλιάδων τεμαχίων.

    Aυτά μόνο, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

    Διότι από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η προσοχή της αγοράς πέφτει στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ διατηρεί το 27%.

    Ο στόχος είναι η διαδικασία αποεπένδυσης να ξεκινήσει μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2023, διαδικασία που αναμένεται προς το τέλος Φεβρουαρίου κι έπειτα.

    Στη συνέχεια, αν δεν αλλάξει κάτι, δρομολογείται η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α.

    Πρόκειται για μία εισαγωγή, όπως άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου, που θα επανασυστήσει την ελληνική αγορά στο εξωτερικό και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιρειών ξαναβάζοντας δυνατά το Χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιρειών.

    Σημειωτέον ότι, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών και το οποίο θα διατεθεί μέσω του Χ.Α.

    Το υπόλοιπο κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%).

    Η αξία του ΔΑΑ σήμερα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Ανοιχτή τέλος,  ανά πάσα στιγμή θεωρείται η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ-όμιλο Λάτση στα HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ).

    Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση.

    Η αξία της Helleniq Energy ανέρχεται σε 2,37 δισ. ευρώ και με αυτήν την αποτίμηση, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φτάσουν και τα 800 εκατ. ευρώ.

    Σημειωτέον, ότι η μετοχή από τις 26/10 σημειώνει άνοδο πάνω από 15%.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Finance: Δυναμική ανάκαμψη στο Real Estate και περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ

    Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 10% ως τις 1.325 μονάδες το ΧΑ μέσα στο 2024

    Στις αγορές σήμερα το Δημόσιο με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ