• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: 1,2 δισ. ευρώ μπήκαν στις τράπεζες από τα χαμηλά τους μέχρι το κλείσιμο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Κλείσιμο πάνω από τις 1040 μονάδες θέλει η αγορά για να αφήσει πίσω της την περιπέτεια που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Credit Suisse και την πώλησή της στην UBS και γενικότερα για να πει κανείς ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ηρεμίας στην αγορά.

    Οι τραπεζικές μετοχές είχαν την «τιμητική» τους χθες, με σοβαρές πωλήσεις μέσα στη συνεδρίαση ακόμα κι όταν φαινόταν ότι ο δείκτης πάει να «ξεμυτίσει» πάνω από τις 1020 μονάδες. Επρόκειτο για margin calls που έσπαγαν και τα hedge funds καλούνταν να κλείσουν τις θέσεις τους.

    Όπως εξηγεί χρηματιστής, μπορούσε εύκολα να καταλάβει κανείς ότι ο ξένος διαχειριστής από κάπου έκοβε θέσεις, εν προκειμένω ελληνικές μετοχές, για να καλύψει τις ζημιές του αλλού σε κάποια άλλη αγορά.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές, ισχυρές εντολές αγορών βγήκαν ακόμα και στην αρχή της συνεδρίασης, όταν στο πρώτο ημίωρο οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν στα χαμηλά τους και κυρίως προς το κλείσιμο μετά το θετικό άνοιγμα και της Wall Street.

    Το επόμενο διήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την αγορά, αλλά και τις αγορές του εξωτερικού. Τι προξένησε τις χθεσινές ρευστοποιήσεις;

    Το γεγονός ότι το  deal εξαγοράς της CS από την UBS έγινε σε χαμηλότερη αποτίμηση σε σχέση με την τιμή της περασμένης Παρασκευής, κοντά στα 70 λεπτά, ενώ ταυτόχρονα μηδενίστηκαν οι θέσεις στα ομόλογα ΑΤ 1 που είχαν εκδοθεί από την ελβετική τράπεζα και ανέρχονταν στα 17 δις. ευρώ.

    Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αρχές, κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και επόπτες συντονίστηκαν γρήγορα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί στις αγορές.

    Για το λόγο αυτό οι επενδυτές, οι επαγγελματίες διαχειριστές και όχι μόνο, βρίσκονται σε επιφυλακή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας με σημαντική ημέρα την Τετάρτη, όπου η Fed καλείται να ανακοινώσει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 0,25%.

    Ο σκοπός είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα που χάθηκε από τις αρχές του μήνα, πότε με την κατάρρευση πολιτειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και τώρα με την Credit Suisse.

    Στόχος είναι να περάσει η αντίληψη στις αγορές ότι το σύστημα ισορρόπησε γρήγορα και πως οι εποπτικές αρχές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

    Για δε την Ελλάδα, χθες από τα χαμηλά τους (ενδοσυνεδριακά) μέχρι τα επίπεδα του κλεισίματος οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών είδαν αύξηση της κεφαλαιοποιησης τους κατά 1,2 δις. ευρώ.

    Κατά 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 , 240 εκατ. ευρώ της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 , 200 εκατ. της Εθνικής ΕΤΕ 3,31% 7,81 και κατά 364 εκατ. ευρώ της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 .

    Μένει να φανεί σήμερα αν τα λεφτά που μπήκαν χθες, θα μείνουν στο σύστημα ή αν θελήσουν πάλι οι επαγγελματίες διαχειριστές να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

    Διαβάστε επίσης

    Optima Bank: Πώς είδε τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών – Ποια σημεία ξεχωρίζει

    Αντέχουν τα ελληνικά ομόλογα: Στα «ίσια» με την Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα – Περιορισμένη η μεταβλητότητα στα spreads στην περιφέρεια

    Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές – Ανατροπή με ράλι για UBS, απώλειες άνω του 57% για Credit Suisse (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ