• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: 1+1 λόγοι που φρενάρουν την αγορά και τι σημαίνει πτώση 5×5


    Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην επενδυτική κοινότητα η δεύτερη φορά για φέτος που ο γενικός δείκτης κάνει «5 στις 5» πτωτικές συνεδριάσεις. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε καν τις ημέρες της καραντίνας. Μάλιστα την πρώτη φορά μέσα στο 2020 που η αγορά έκανε το 5 x 5 στην πτώση ήταν το διάστημα πριν εμφανιστεί η COVID-19 στη ζωή μας και ειδικά στην Ευρώπη. Ήταν στις 27/1 και διήρκεσε μέχρι τις 3/2. Το πρόβλημα της νόσου είχε αρχίζει να εξαπλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας και μόνο. Έξι μήνες μετά, μάλλον προβληματίζει σφόδρα η εικόνα της αγοράς, παρά καθησυχάζει ή ηρεμεί τους συναλλασσόμενους.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στο μεταξύ σε πλήρη δυσαρμονία σε σχέση με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Χθες το ελληνικό 10ετές έκανε πράξεις κάτω και από το 1,1%. Οι δε συναλλαγές στο Χ.Α. δείχνουν ότι ο… Αύγουστος ήρθε πρόωρα, αφού οι τζίροι μεταξύ 40-50  εκατ. ευρώ είναι «φρούτο» μόλις των δύο τελευταίων εβδομάδων και μάλιστα παρατεταμένα. Στο μεσοδιάστημα, έχουν υπάρξει εκτιμήσεις ξένων think tanks ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος δεν θα αγγίξει διψήφια ποσοστά. Αν η Κομισιόν μιλάει για ύφεση 9% το 2020, η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για 8%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί το αντίστοιχο μέγεθος στο 6%. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και επενδύσεις που χρόνιζαν, όπως η Κασσιόπη στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Παράλληλα, η Ελλάδα παραμένει η πλέον ασφαλής χώρα ως τουριστικός προορισμός, ενώ για το εσωτερικό επιστήμονες και κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται ότι μπλοκάρονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η συμπεριφορά του Χ.Α. σε σχέση με τα αντανακλαστικά που δείχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι χώρες προέλευσής τους είναι άκρως απογοητευτικά, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς που δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

    Εκείνα που προβληματίζουν την αγορά προς ώρας πάντως είναι:

    α) Τη στιγμή που το Χ.Α. και η χώρα βγήκαν στο ξέφωτο μετά την πανδημία, εισηγμένες, εκμεταλλευόμενες τη θετική συγκυρία που προκάλεσε η αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς, έσπευσαν να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια, αποστερώντας ενδεχομένως από την αγορά σημαντικά κεφάλαια. Μόνο στην έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν κεφάλαια πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

    β) Τι μερίδιο θα λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, από τα 750 δισ. ευρώ. Πόσα από αυτά θα αποτελέσουν απευθείας χρηματοδότηση και πόσα δάνεια. Κυβερνητικό στέλεχος έχει υποστηρίξει στο mononews.gr ότι από τα 32,5 δισ. ευρώ τα 2/3 να λάβουμε, η ανάπτυξη στον χρόνο θα είναι 2% ή μεγαλύτερη.

    Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Τυχόν διάσπαση των 630 μονάδων, προειδοποιούν οι αναλυτές, σπάει η βραχυπρόθεσμη στήριξη και είναι πιθανό οι επενδυτές να βρεθούν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τον «καλοκαιρινό εφιάλτη τους».



    ΣΧΟΛΙΑ