Οι επικεφαλής της OpenAI και της Nvidia Corp. σχεδιάζουν να δεσμευτούν για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε data centers στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν επισκεφθούν τη χώρα την επόμενη εβδομάδα ταυτόχρονα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με την εταιρεία data centers Nscale Global Holdings Ltd., με έδρα το Λονδίνο, ανέφεραν οι πληροφορίες.

1

Ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI και ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia θα συμμετέχουν στην αποστολή των Αμερικανών στελεχών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα.

Η OpenAI προγραμματίζει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του σχεδίου, ανέφεραν οι πηγές. Αμερικανικές εταιρείες από διάφορους κλάδους αναμένεται να ανακοινώσουν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την επίσκεψη του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωποι της Nvidia και της OpenAI αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες σε όλη την Ευρώπη ζητούν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές που θα υποστηρίζουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, επικαλούμενοι φόβους για μείωση της ανάπτυξης και απώλεια της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τον Ιανουάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σχέδιο «υπερ-ενίσχυσης της τεχνητής νοημοσύνης» με επενδύσεις σε data centers και τσιπ. Κάλεσε επίσης για τη δημιουργία «ζωνών ανάπτυξης AI», όπου τα data centers θα μπορούν να έχουν ταχεία αδειοδότηση και πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, επιδιώκει να ενισχύσει τις εμπορικές της δραστηριότητες στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρότερες ρυθμίσεις και μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την τεχνολογία της Silicon Valley.

Τον Μάιο, ανακοίνωσε το πρόγραμμα OpenAI for Countries, ένα σχέδιο για την επέκταση του εμβληματικού έργου data center Stargate στο εξωτερικό. Τον Ιούλιο, δήλωσε ότι θα είναι βασικός πελάτης σε ένα νέο data center στη Νορβηγία που κατασκευάζεται από τη Nscale με χρηματοδότηση της νορβηγικής Aker ASA.

Η Nscale, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2024, είχε προηγουμένως δεσμευθεί να επενδύσει 2,5 δισ. δολάρια στη βρετανική βιομηχανία data centers μέσα σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς οικοπέδου στο Λούτον του Έσσεξ. Όταν ανακοίνωσε το έργο του Λούτον τον Ιανουάριο, είπε ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 45.000 από τα υπερ-τσιπ GB200 της Nvidia, που έχουν σχεδιαστεί για AI. Δεν αποκάλυψε τότε ποιοι θα ήταν οι πελάτες.

Τον Απρίλιο, η Nscale ζητούσε κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. δολαρίων για να κατασκευάσει υποδομές AI, στηριζόμενη σε επικείμενη συνεργασία με την ByteDance Ltd., σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις της OpenAI ωχριούν μπροστά στις προσπάθειες που γίνονται σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για 5 γιγαβάτ στο πρώτο διεθνές παράρτημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το αμερικανικό έργο Stargate στοχεύει σε χωρητικότητα 4,5 γιγαβάτ, σύμφωνα με το Bloomberg. Για αυτή την προσπάθεια, η OpenAI και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων η SoftBank και η Oracle, δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν έως και 500 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη, έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες – Ο Βανς σήκωσε το φέρετρο

Airbnb: Έρχονται αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των νέων κανόνων – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Βρετανία: Σύμβαση 462 εκατ. ευρώ με την Google Cloud πριν από την επίσκεψη Τραμπ