• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί βγήκαν αγοραστές στα blue chips και τα υψηλά της Τεχνικής Ολυμπιακής

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αλλάξει πρόσημο ο δείκτης και να κλείσει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανοδικά, έστω και οριακά.

    Με κλείσιμο στις 906 μονάδες και άνοδο 0,16%, η αγορά επιβεβαίωσε τη στήριξη πια, των 900 μονάδων, αν και οι συναλλαγές, μόλις στα 56 εκατ. ευρώ, δείχνουν ακόμα το πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά. Εκτός πλάνου των ξένων, οι όποιες κινήσεις αναμένεται να φανούν από το τέλος του μήνα σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει συνολική εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Πάντως, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία που το Χ.Α., παρά τους σημαντικούς καταλύτες, όπως η αναθεώρηση του ΑΕΠ σε 6,2% (πάνω από 7% δίνουν οι ξένοι οίκοι), την καλή πορεία του τουρισμού, που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει τα επίπεδα του 2019, τις σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις (μείωση φορολογικού συντελεστή στο 22%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ζεστό χρήμα από το κράτος για προσλήψεις), δεν υπακούει σε συνθήκες λογικής. Κι αυτό όταν τα ξένα χρηματιστήρια καταρρίπτουν το ένα υψηλό μετά το άλλο και ταυτόχρονα υποσχετική για την επόμενη χρονιά. Διότι, όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα ανόδου των πρώτων υλών εξαιτίας της ζήτησης μετά τα lockdowns, θα είναι παροδικό, με ημερομηνία λήξης, όπως λένε, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι όμως, να επιστρέψει η κανονικότητα, δίνεται η ευκαιρία για σενάρια και τερατολογίες που αφορούν ακόμα και στην ελληνική περίπτωση που δοκιμάστηκε την προηγούμενη 10ετία.

    Το χρέος ναι μεν παραμένει υψηλό, αλλά ξένοι επενδυτές, όπως το αυστραλιανό fund Macquire επενδύουν 2,1 δις. Ευρώ στην ελληνική οικονομία και τη θυγατρική της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν το επόμενο διάστημα, με τις διοικήσεις να το αποδίδουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, των ρύπων, των μεταφορικών κ.ά.

    Στο προσκήνιο επανέρχονται δε, μετοχές, όπως η Τεχνική Ολυμπιακή, που βρίσκεται κοντά στα υψηλά της, στα 2 ευρώ και με άνοδο πάνω από 4%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ναύλων, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στην ναυτιλία μετά το τίμημα που εισέπραξε από τον Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς. Στο προσκήνιο βρέθηκαν πάντως και οι μικρότερες κατασκευαστικές, όπως η Προοδευτική (;) και η Ιντρακάτ που έκλεισαν με κέρδη 20% και 4,6% αντίστοιχα.

    Κατά τα άλλα, με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη 1,7%, στο 1,419 και την Eurobank που κατέγραψε άνοδο λίγο κάτω από 1%, ΕΤΕ και Alpha, συνέχισαν πτωτικά, στο 2,51 και 1,15 ευρώ αντίστοιχα.

    Κίνηση στα 5,31 ευρώ για την Aegean, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα ανθεί, στα 15,70 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 13,36 ο ΟΠΑΠ, γύρισμα σε θετικό πρόσημο και κέρδη πάνω από 1% για τον ΟΤΕ και άνοδος 1,5% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12 ευρώ.

    Πάνω από 2% η πτώση για την Ελλάκτωρ, στο 1,40 ευρώ, 1,9% για την ΕΥΔΑΠ, στα 7,74 ευρώ και 1,38% για την Jumbo, στα 12,90 ευρώ. Η εταιρεία του κ. Βακάκη, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, διάγει μία από τις πλέον άσχημες χρηματιστηριακά χρονιές.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Γιατί η Citi ανεβάζει τον στόχο στα 21,50 ευρώ ανά μετοχή

    Στις αγορές ο… ελέφαντας των Βρυξελλών: Νέο ομόλογο 9 δισ. για τα δάνεια της πανδημίας



    ΣΧΟΛΙΑ