• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χάος στις ιταλικές αγορές από τον κίνδυνο νέων εκλογών

    • Bloomberg


    Σε χαοτική κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι ιταλικές αγορές, καθώς εντείνεται η πολιτική αναταραχή στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των διετών τίτλων του ιταλικού Δημοσίου σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές είναι περιορισμένες σήμερα λόγω αργίας, ενώ οι μετοχές κινούνταν καθοδικά για τέταρτη ημέρα, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν έχει κανένα λόγο να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός αν η ΕΕ αποφασίσει να γράψει από την αρχή τους κανόνες της.

    Νωρίτερα, ωστόσο, τα ιταλικά assets κινήθηκαν για λίγο ανοδικά, καθώς ο Ματαρέλα άσκησε βέτο στην επιλογή του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

    Ωστόσο, η προοπτική νέων εκλογών είναι κάτι που ανησυχεί τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η όποια αισιοδοξία μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, καθώς δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες θα έχει μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

    Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων διπλασιάστηκαν από την Παρασκευή στο 0,97% πριν υποχωρήσουν στο 0,81% νωρίτερα, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ενισχύθηκαν κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,20%. Ο δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε κατά 2,1% ενδοσυνεδριακά και πάνω από 10% από το υψηλό που είχε σημειώσει στις 7 Μαΐου.

    Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο οίκος Moody’s έθεσε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ