• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπορεί και χωρίς τις τράπεζες – Πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ

    Wall Street


    Κλείσιμο σχεδόν σε υψηλά πενταετίας για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 905 μονάδες με την Jumbo να κλείνει σε ιστορικά υψηλά και ακολούθως ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αγγίζουν πολυετή υψηλά.

    Πλέον τα κέρδη από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 47% και οι συναλλαγές, μόνο σήμερα ξεπέρασαν τα 106 εκατ. ευρώ, με 21,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, γυρίσματα που έχουν σαν στόχο την βελτίωση των αποτιμήσεων ενόψει κλεισίματος της χρονιάς. Τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η ψυχολογία αλλάζει και το 2020, όπως εκτιμούν JP Morgan, Soceite General, Goldman Sachs, Scope, HSBC για τους Ελληνικούς τίτλους, αναμένονται ευνοϊκότερες.

    Με όχημα την ΔΕΗ, που σήμερα όμως, κατέγραψε απώλειες 1,26%, στα 4,07 ευρώ και 580 χιλιάδες τεμάχια, οι επενδυτές στρέφονται στον κλάδο της ενέργειας, εστιάζοντας στην Τέρνα Ενεργειακή, τονμ όμιλο της ΓΕΚ/Τέρνα, που αγγίζουν εκ νέου υψηλά, τον Μυτιληναίο, που χτίζει βάση στα 9,90 ευρώ, τον ΑΔΜΗΕ που πρωταγωνιστεί στον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρικής αγοράς στην Ελλάδα με τις νέες διασυνδέσεις των νησιών και αργότερα της Κρήτης, ακόμα και η Βιοχάλκο. Το ενεργειακό play συντίθεται ακόμα με την επικείμενη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, με τη μετοχή να κλείνει στα 8,43 ευρώ την Τετάρτη και υψηλά έτους στα 9,55 ευρώ, πάνω από την τιμή δηλαδή της πρώτης αποκρατικοποίησης αποκρατικοποίησης την προηγούμενη δεκαετία.

    Οι τράπεζες δεν «τράβηξαν» την Τετάρτη, όπως η υπόλοιπη αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 905,64 μονάδες και κέρδη 1,25%, όταν ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε στις 865,36 και άνοδο 1,20%.

    Αγορές βγήκαν στον ΟΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 3,16%, στα 13,70, στην Jumbo στα 19,24 ευρώ με 221 χιλιάδες, πετυχαίνοντας ιστορικά υψηλά, την ΕΥΔΑΠ που με 177 χιλιάδες τεμάχια ενισχύθηκε στα 7,60 ευρώ, την Coca Cola που ξεπέρασε πάλι τα 30,20 ευρώ με 60 χιλιάδες τεμάχια.

    Τα καλά νέα της ημέρας που μάλλον θα προεξοφληθούν στο επόμενο διάστημα, είναι ότι η ΕΚΤ συναίνεσε στο να αποκτήσουν το δικαίωμα οι τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Ο SSM αναμένεται ν’ ανάψει το πράσινο φως τον προσεχή Φεβρουάριο. Η σημερινή αντίδραση αποκτά μεγαλύτερο νόημα τη στιγμή που η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Με τον καθαρό τζίρο πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια δίνουν μια πρώτη γεύση των επενδυτικών προθέσεών τους το 2020. Και η ενέργεια αποτελεί σίγουρα έναν από τ6ους κλάδους που βρίσκονται στο επίκεντρο.



    ΣΧΟΛΙΑ