• Οικονομία

    Bloomberg για ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης μέχρι την «κορύφωση» του Μαΐου

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζουν, ενώ η μάχη της με τον επίμονο πληθωρισμό θα την οδηγήσει σε ενίσχυση του κόστους δανεισμού μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

    Οι ερωτηθέντες, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένουν ότι το επιτόκιο θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο – έως ότου η επιδείνωση της οικονομίας επιφέρει μία σειρά τριμηνιαίων περικοπών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2024.

    Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα – την πιο επιθετική κίνηση σύσφιξης νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ – περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη για την αντιμετώπιση της χειρότερης άνοδου των τιμών της ευρωζώνης. Μόνο το 1/3 ανησυχεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πάνε πολύ μακριά.

    ECB Deposit Rate to Peak at 3.25% in May |
    Το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βρεθεί στο ανώτατο όριο, στο 3,25%, τον Μάιο

    Η πρώτη συνάντηση της ΕΚΤ για το 2023 είναι την επόμενη εβδομάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όπως υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο.

    Πέρα από τον Φεβρουάριο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να χαλαρώσουν, ακόμη και με τον πληθωρισμό να οπισθοχωρεί, τις τιμές της ενέργειας να βυθίζονται και την Fed να σκέφτεται να κατεβάσει ταχύτητα στον δικό της κύκλο αυξήσεων επιτοκίων.

    Η Λαγκάρντ και τα “γεράκια” συνάδελφοί της εκτιμούν ότι μια παρόμοια κίνηση είναι πράγματι πιθανή τον Μάρτιο – με τις χρηματαγορές να θεωρούν αυτό το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ορισμένα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο, λένε ότι θα προτιμούσαν μια πιο σταδιακή προσέγγιση. Τέσσερις από τους 46 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση βλέπουν μόνο ένα βήμα 1/4 για εκείνο τον μήνα.

    ECB Governing Council Wish List |
    Οι εκτιμήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου

    «Το επίκεντρο στη συνάντηση του Φεβρουαρίου θα είναι τα σήματα που θα δοθούν για τη συνάντηση του Μαρτίου», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας και έρευνας σταθερού εισοδήματος της SEB.

    Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει ξανά σε μονοψήφια νούμερα, αλλά παραμένει πολύ πιο κοντά στο 10% από ό,τι στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, στρέφουν το βλέμμα τους στον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί το κόστος τροφίμων και ενέργειας και ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι να εξισορροπήσει το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται τώρα και μπορεί να το κάνει αρκετά γρήγορα λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, με το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται», δήλωσε η Βερόνικα Ροχάροβα, επικεφαλής των οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «το τελευταίο θα είναι πιο σημαντικό».

    Inflation Remains Biggest Risk to Euro-Area Economy |
    Ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης

    Ενώ η οικονομία τα πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους – χάρη στη βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου, την κρατική βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση των αναταράξεων της προσφοράς – τα 2/3 των ερωτηθέντων εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση. Οι εκτιμήσεις για τη σωρευτική απώλεια κυμαίνονται από 0,3% έως 1,4%.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα σχέδια συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 τρισ. δολαρίων) από τον Μάρτιο. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους αξιωματούχους να επιτρέπουν σε κάποιο χρέος να λήξει, αντί να επανεπενδύσουν τα έσοδα όπως κάνουν τώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι επόμενες κινήσεις σε Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας μετά την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων από τον Καναδά

    ΕΚΤ: Δωρεάν και διαθέσιμο σε όλους το ψηφιακό ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ