• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Δωρεάν και διαθέσιμο σε όλους το ψηφιακό ευρώ

    • NewsRoom

    Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα


    Την δωρεάν και διαθέσιμη προς όλους  ψηφιακή εκδοχή του ευρώ ετοιμάζει η ΕΚΤ, χωρίς να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ  βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης του ευρύτερου σχεδιασμού με την ελπίδα ότι θα αμβλύνει τις ανησυχίες για το ψηφιακό νόμισμα και την ενδεχόμενη διαταραχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ένα ψηφιακό νόμισμα είναι μια άμεση απαίτηση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπως και τα μετρητά, ενώ παράλληλα θεωρείται πιο ασφαλές από μια κατάθεση που τηρείται σε μια εμπορική τράπεζα.

    «Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα δημόσιο αγαθό» τόνισε ο Πανέτα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. και συνέχισε «Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό οι βασικές υπηρεσίες του να είναι δωρεάν – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί κανείς το ψηφιακό ευρώ για να πληρώσει άλλο άτομο, όπως συμβαίνει με τα μετρητά».

    Περιττές οι υπηρεσίες των τραπεζών;

    Οι τράπεζες ανησυχούν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα καθιστούσε περιττές τις δικές τους υπηρεσίες, με τους πελάτες ενδεχομένως να  μετέφεραν τα μετρητά τους σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας δεδομένης της πρόσθετης ασφάλειας.

    Ο Πανέτα ωστόσο ισχυρίζεται ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προσφέρει λογαριασμούς στους πολίτες, ενώ παράλληλα δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν προγραμματισμένες, τακτικές πληρωμές για συναλλαγές, όπως οι πληρωμές λογαριασμών ή ενοικίων, καθώς δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες.

    Με την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική της αυτόνομη εφαρμογή για πληρωμές ή να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στις δικές τους εφαρμογές.

    Ωστόσο, η εφαρμογή της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει μόνο βασικές λειτουργίες πληρωμής, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη ζώνη του ευρώ. «Η ΕΚΤ δεν θα έθετε περιορισμούς σχετικά με το πού, πότε ή σε ποιον οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν με ψηφιακό ευρώ» υπογράμμισε ο Πανέτα.

    Όπως μεταδίδει το Coindesk, ο Πανέτα τόνισε ότι ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να μην βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ιστορικά και πολυετή υψηλά σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έβρεξε πακέτα στο κλείσιμο – Το γύρισμα της Ελλάκτωρ και στο +4,79% η Πειραιώς που κοιτάζει MSCI



    ΣΧΟΛΙΑ