• ΑΓΟΡΕΣ

    Axia: Ούριος άνεμος για το ελληνικό ΑΕΠ το ισχυρό πρώτο τρίμηνο

    Γιώργος Λινάτσας. CEO ΑΧΙΑ

    Γιώργος Λινάτσας. CEO ΑΧΙΑ


    «Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στην ενέργεια», εξηγεί η Axia.

    Για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι δυσκολίες θα διατηρηθούν, η Axia τονίζει την πιθανότητα περαιτέρω ανόδου από τον τουρισμό, ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να ανέλθει κοντά στα επίπεδα του 2019, την έναρξη ορισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς και τις επενδύσεις που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία.

    Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω των πιθανών επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των τιμών της ενέργειας. Για το 2022, οι τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 3,1% έναντι 4,5% στον προϋπολογισμό του 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της τον Μάιο εκτιμά ανάπτυξη 3,5%, έναντι 4,9% το Φεβρουάριο φέτος.

    Οι επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν σημαντικά εκείνες της ΕΕ και της Ευρωζώνης (+5,2% και +5,1% ετησίως, +0,4% και +0,3% τριμηνιαίως, αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων έχουν αναθεωρηθεί. Για το σκοπό αυτό, για το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -1,7% σε ετήσια βάση (έναντι -1,4%), για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 15% σε ετήσια βάση (έναντι 15,1%), ενώ για το τρίτο τρίμηνο και το 4ο τρίμηνο του 2021, ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση αναθεωρήθηκε στο 11,7% (έναντι 11,4%) και στο 8,1% (έναντι 7,7%), αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο σε εποχικά διορθωμένους όρους, ενώ σε τριμηνιαία ανάγνωση αυξήθηκε κατά 2,3%, παρότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό μερικό lockdown, επισημαίνει η Axia.

    Η ισχυρή επίδοση οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπέρασε αυτόν των εξαγωγών για την περίοδο ενώ και ο μέσος πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 7,4%.

    Όσον αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% σε ετήσια βάση, σημειώνει:

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε αύξηση 10,5% σε ετήσια βάση, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση.
    • Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου σημείωσε αύξηση 12,7% σε ετήσια βάση.
    • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 2,5% σε ετήσια βάση και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 23% σε ετήσια βάση.
    • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 17,5% σε ετήσια βάση με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,8% σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 15,5% σε ετήσια βάση.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί η αγορά περιφρονεί την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%

    Τα πέντε σημάδια που δίνουν στους οικονομολόγους ελπίδες για το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ