• ΑΓΟΡΕΣ

    Tι θα συνέβαινε αν το αεροπλάνο σας πετούσε σε άλλο πλανήτη;


    Τι θα γινόταν αν δοκιμάζατε να πετάξετε με ένα μονοθέσιο αεροπλάνο πάνω από την επιφάνεια του Ερμή, της Αφροδίτης και όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος;

    (***SPOILER ALERT*** δεν θα επιζούσατε για να διηγηθείτε την πτήση σας)

    Στο βιβλίο του «What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions», ο Randall Munroe δίνει την απάντηση σε αυτήν την παράξενη απορία, εξηγώντας μας με επιστημονικά δεδομένα πόσο θα άντεχε ένα αεροπλάνο να πετάξει στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

    Δείτε πώς παρουσιάζει τις απαντήσεις του Munroe το Business Insider, με κινούμενες εικόνες για κάθε πλανήτη:

    ΕΡΜΗΣ

    giphy

    Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν τον αέρα στη Γη για να δημιουργήσουν διαφορά πίεσης πάνω και κάτω από τα φτερά τους, η οποία τους επιτρέπει να ανυψώνονται. Όμως στον Ερμή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, και άρα το αεροπλάνο δεν μπορεί να «γλιστρήσει» σε αυτήν. Αν πιλοτάρατε το αεροπλάνο σας πάνω από έναν γκρεμό, θα έπεφτε και θα διαλυόταν κάπως έτσι:

    ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    giphy (1)

    Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι 60 φορές πιο πυκνή από της Γης στην επιφάνειά της, και άρα υπεραρκετή για να ανυψωθεί το αεροπλάνο. Όμως θα πετούσατε σε έναν αέρα όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 200 βαθμούς Κελσίου, αρκετή δηλαδή για να λιώσει τα περισσότερα μέταλλα και φυσικά να προκαλέσει πυρκαγιά στο αεροπλάνο σας…

    ΓΗ

    giphy (2)

    Η Γη είναι ένα τέλειο μέρος για να πετάξετε με αεροπλάνο, και έχει και φοβερή θέα. Να το δοκιμάσετε κάποια στιγμή.

    ΑΡΗΣ

    giphy (3)

    Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι 100 φορές πιοαραιή από της Γης, και άρα το αεροπλάνο πρέπει να κινείται πάρα πολύ γρήγορα, σε ταχύτητα περίπου Mach 1, ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη διαφορά πίεσης πάνω και κάτω από τα φτερά για να απογειωθεί. Όμως άπαξ και απογειωθεί, θα πηγαίνει υπερβολικά γρήγορα για να μπορείτε να το ελέγξετε…

    ΔΙΑΣ

    giphy (4)

    Στον Δία το αεροπλάνο ζυγίζει 2,3 φορές παραπάνω, και άρα χρειάζεται η τριπλάσια ισχύς για να πετάξει. Αντί να πέσει κατακόρυφα, το αεροπλάνο θα κέρδιζε κάποια ανύψωση στην ατμόσφαιρα, και θα «γλιστρούσατε» με ταχύτητα 965 χλμ/ώρα προς το κέντρο. Αν δεν παγώνατε, θα σας διέλυε η πολύ ισχυρή ατμοσφαιρική πίεση.

    ΚΡΟΝΟΣ

    giphy (5)

    Μπορείτε να πετάξετε στον Κρόνο με περίπου την ίδια ισχύ που χρειάζεται και στη Γη. Ωστόσο, εν τέλει θα παγώνατε στην ατμόσφαιρα με θερμοκρασία -168 βαθμών Κελσίου και θα πέφτατε κατακόρυφα προς το κέντρο του, όπως ακριβώς και στον Δία.

    ΟΥΡΑΝΟΣ

    giphy (6)

    Ο Ουρανός είναι ένα πολύ σκοτεινό, κρύο μέρος. Εσείς και το αεροσκάφος σας θα ζυγίζατε λιγότερο στον Ουρανό απ’ ό,τι στη Γη, οπότε θα μπορούσατε να πετάξετε για όσο χρειαζόταν μέχρι τα καύσιμα του αεροπλάνου να παγώσουν σε ένα περιβάλλον με θερμοκρασία -212 βαθμών Κελσίου…

    ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

    giphy (7)

    Ο Ποσειδώνας έχει τους ταχύτερους ανέμους από κάθε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, με ταχύτητες που φτάνουν ως και τα 2.400 χλμ/ώρα. Αν μπλέξετε σε κάποια από τις άγριες καταιγίδες του Ποσειδώνα, το αεροπλάνο σας (που θα πάγωνε στην ατμόσφαιρα με θερμοκρασία -218 βαθμών Κελσίου) θα διαλυόταν σε κομμάτια από τις αναταράξεις.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ