• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποστολόπουλος – Ιωάννου: Τι κρύβεται στην άνοδο Ιατρικού και Άβαξ – Η… οσμή δημόσιων προτάσεων και οι 7 μετοχές που ηγούνται στα κέρδη

    Γ. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών) - Χρήστος Ιωάννου (Άβαξ)

    Γ. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών) – Χρήστος Ιωάννου (Άβαξ)


    Ποδαρικό με τη δεξί έκανε στη νέα χρονιά το χρηματιστήριο της Αθήνας . Οι τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του 2023 έφεραν το Γενικό Δείκτη 2,33% ψηλότερα, στις 951,45 μονάδες. Την ίδια στιγμή κινήθηκαν ανοδικά οι 77 από τις 123 κοινές μετοχές της Κύριας Αγοράς. Αφήνοντας πίσω τους 33 «χαρτιά» που κατέγραψαν πτώση, ενώ άλλα 13 παρέμειναν στις ίδιες τιμές.

    Σε ρόλο οδηγού και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό κερδών βρέθηκαν 7 μετοχές. Δύο εξ αυτών όμως είχαν τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα, καθώς το ανοδικό τους άλμα προκάλεσε και προκαλεί ακόμα πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της αγοράς. Οι οποίοι έχουν βαλθεί να ανιχνεύσουν το…μυστικό ή τα μυστικά του ισχυρού ριμπάουντ των τιμών.

    Η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας του Γιώργου Αποστολόπουλου, μέσα σε 4 μέρες ανέβηκε 19,72%. Πηγαίνοντας από τα 1,42 στα 1,70 ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ ενισχύθηκε κατά 12,37% ακολουθώντας τη διαδρομή από τα 0,76 στα 0,854 ευρώ.

    Καθώς και στις δύο περιπτώσεις η ένταση της ανόδου των τιμών συνδυάστηκε με θεαματική ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών, αρκετοί ήταν εκείνοι που υπέθεσαν ότι μπορεί να συντρέχουν και… βαθύτεροι λόγοι. Κυρίως από πλευράς κυοφορούμενων επιχειρηματικών ειδήσεων, ενώ κάποια από τα  «λαγωνικά» της αγοράς έφτασαν να οσμίζονται ακόμη και επικείμενες δημόσιες προτάσεις… Κάτι που όμως δεν φαίνεται να προκύπτει, επί του παρόντος τουλάχιστον, με βάση πηγές οι οποίες καλό δίαυλο επικοινωνίας με τις δύο εισηγμένες.

    Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τέτοιου είδους γεγονότα ποτέ δεν προαναγγέλλονται. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι συζητούνται ακροθιγώς.

    Στο Ιατρικό Αθηνών το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο Αποστολόπουλου ελέγχει το 44,47%, ενώ η γερμανική Asklepios κατέχει το 36,48%. Με άλλα λόγια, βασικός μέτοχος και στρατηγικός εταίρος έχουν το 80,95%. Επίσης τρία ακόμη χαρτοφυλάκια ( EFG Bank, Dromeus, UME Concolidated) κατέχουν αθροιστικά το 8,60%. Αφήνοντας στην πιο ελεύθερη διασπορά το υπόλοιπο 10,45% της εταιρείας παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η μετοχή του Ιατρικού έχασε το 17,6% , με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να υποχωρεί κατά 63,2% και να διαμορφώνεται στα μόλις 6.800 ευρώ.

    Ενισχυμένος κατά… 443,5% ο συναλλακτικός τζίρος

    Στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του 2023 η μέση αξία των συναλλαγών ανέβηκε στα… 46.740 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή 443,5% πιο πάνω σε σχέση με πέρσι. Αν και οι μετοχές που έχουν αλλάξει χέρια (113.930 κομμάτια) αντιστοιχούν μόλις στο 1,26% του ουσιαστικού free float.

    Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του Ιατρικού Αθηνών ( που εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο  της περσινής χρονιάς κέρδη 5,88 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,55) έχει ανέλθει τώρα στα 147,45 εκατ. ευρώ. Από τα 123,17 εκατ. όπου είχε βρεθεί στα τέλη του 2022. Θεωρητικά τουλάχιστον ,μια δημόσια των δύο ισχυρότερων μετόχων από κοινού, θα απαιτούσε περί τα 28 εκατ. ευρώ.

    Αποκλειομένης της  σεναριολογίας, η ισχυρή άνοδος της μετοχής θα μπορούσε να  αποδοθεί είτε σε μια προσπάθεια ευπρεπισμού της αποτίμησης, είτε σε αγορές από πλευράς εκείνων που αναζητούν νέες επενδυτικές ιδέες. Ποντάροντας στη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας, ακόμη και μέσω επιχειρηματικών κινήσεων που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

    Στην περίπτωση της Άβαξ κατασκευαστικής, η ισχυρή αναπήδηση της μετοχής στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς (όπου έκανε το +12,24%) έδωσε τη θέση της σε σαφώς πιο ήπιες μεταβολές στη συνέχεια. Παρά ταύτα στις 4 συνεδριάσεις του 2023 έχει κάνει συναλλαγές αξίας 777.465 ευρώ. Μακράν τις μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες 6 εισηγμένες που ηγούνται των εφετινών αποδόσεων.

    Για την Άβαξ η μέση ημερήσια αξία του συναλλακτικού τζίρου έχει εκτιναχτεί στα 194.366 ευρώ και είναι αυξημένη κατά 153,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της περσινής χρονιάς. Όπου η τιμή της μετοχής είχε καταγράψει πτώση 25,42%. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέβει στα 123,25 εκατ. ευρώ.

    Οι μέτοχοι και το «θολό» story για την Άβαξ

     Στην κατασκευαστική και μετά από τη σχετικά πρόσφατη απορρόφηση του μεριδίου της πλευράς Παρασκευαΐδη, ο Πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου βρέθηκε να κατέχει το 33,326% των μετοχών. Αποφεύγοντας με χειρουργική ακρίβεια να φτάσει σε οριακή απόσταση από εκείνη που θα γεννούσε την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης ( 33,33%).

    Στο χαρτοφυλάκιο του ξαδέλφου του Στέλιου Χριστοδούλου διακρατείται ποσοστό  8,532%. Ενώ ο CEO της Άβαξ Κωνσταντίνος Μιτζάλης έχει το 17,154% και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουβαράς κατέχει 7,829%. Με το ποσοστό των μετοχών που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά (free float) να είναι στο περίπου 33,16%.

    Όλα αυτά δεν φαίνεται να «κουμπώνουν» με μια ενδεχόμενη δημόσια πρόταση, που όπως τονίζεται από τους γνωρίζοντες «δεν φαίνεται να βγάζει νόημα». Οπότε και σε αυτήν την περίπτωση το «μυστικό» της ανόδου της τιμής μπορεί να οφείλεται σε χαρτοφυλάκια που κυνηγούν αποδόσεις σε «χαρτιά» που πέρσι είχαν μείνει πολύ πίσω.

    Παραμένει άγνωστο το «story» στο οποίο ποντάρουν οι επενδυτές, καθώς  ναι μέν η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της περσινής κέρδη 12,7 εκατ. ευρώ, πλήν όμως αυτά ήταν απόρροια της πώλησης της θυγατρικής των ΑΠΕ, Volterra. Καθώς από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες προέκυψαν ζημιές 20,17 εκατ. ευρώ . Με το σύνολο των υποχρεώσεων να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 983 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 452,9 εκάτ. αφορούν δάνεια και leasing. Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 50,5 από 114,1 εκατ. ευρώ.

    Τα  άλλα 5 «χαρτιά» που τρέχουν στο ξεκίνημα του 2023

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών η μετοχή με την κορυφαία απόδοση (37,25%) στην πρώτη βδομάδα του 2023 ήταν αυτή της μικρούλας Λανακάμ. Ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (5,69 εκατ. ευρώ) και ο ισχνός συναλλακτικός τζίρος ( 19.102 ευρώ και στις 4 συνεδριάσεις) την κατατάσσουν σε πολύ περιορισμένου ενδιαφέροντος περίπτωση.

    Εντελώς «ειδικού ενδιαφέροντος» αποτελεί η μετοχή της  Attica Bank που ενισχύθηκε κατά 22,59%, ενώ το δικό της… παικτικό κοινό έχει η εταιρεία Κέκροψ, η οποία ξεκίνησε τη χρονιά με άνοδο 20,84%. Έχοντας συνολικό τζίρο της τάξεως των 181.000 ευρώ.

    Για την κατά 93,2% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha αστικά ακίνητα η άνοδος είναι 20%. Υποκινούμενη από την προοπτική παροχής γενναίου μερίσματος, μετά από τη μεταβίβαση ακινήτων αξίας 43,5 εκατ. ευρώ.

    Το πάζλ συμπληρώνεται με την άνοδο κατά 14,82% της Σίδμα, στην οποία ο όμιλος Βιοχάλκο ελέγχει το 26,8% με δεύτερο τη τάξει μέτοχο τη Μπήτρος με 25%. Με συνολικές συναλλαγές περί τα 80 χιλιάδες ευρώ στις 4 πρώτες μέρες του 2023, οι αγοραστές δείχνουν να ποντάρουν στα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στην εταιρεία το απόθεμα σε σίδηρο, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 950 μονάδες – Κέρδη 5,81% για τις τράπεζες την πρώτη εβδομάδα του 2023

    Ξανά στο «κόκκινο» η Wall Street – Πτώση 1% για Dow Jones και S&P 500 έφεραν τα νέα από την αγορά εργασίας

    Βασίλης Αποστολόπουλος (Ιατρικό): Περιμένει τα funds να πουλήσουν, θα προσφύγει στα Δικαστήρια για Ερρίκος Ντυνάν αν… – Επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ