• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα πρακτικά της Fed

    • NewsRoom


    Το σήμα από τους Αμερικανούς τραπεζίτες ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις στα επιτόκια, έφερε ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, με τον Euro Stoxx 600 να χάνει έως και 1,30% την Πέμπτη και να πέφτει σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

    Ο γαλλικός CAC κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες έως και 1,60%, ηπιότερη ήταν η πτώση στον γερμανικό DAX κατά 1,16%, ενώ ο FTSE 100 έχανε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 1,33%.

    O δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε έως και 1,42%, ενώ επιλεκτικά η Deutsche Bank έφτασε σε απώλειες έως και το 1,90%, η Societe Generale έως 2,60%, η BNP Paribas έως 3,47%.

    Πιέσεις δέχτηκε και ο κλάδος της πολυτέλειας με τη LVMH να χάνει έως και 2%, ενώ η Richemont έχασε μέχρι και 2,20%.

    Τα εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο

    Μετά από ένα ράλι σχεδόν 9% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα πρώτα σύννεφα στη δυναμική των ευρωαγορών έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα ασκήσει πιέσεις στις μετοχές.

    Στο επίκεντρο των επενδυτών θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα εταιρικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

    Σε αρνητικό έδαφος, με ήπιες πιέσεις όμως, βρέθηκαν και τα futures λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της Wall Street, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 0,40%.

    Το μήνυμα της Fed

    Τα πρακτικά της Fed, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μία ημέρα πριν, αποκάλυψαν τόσο τις διαφωνίες μεταξύ των Αμερικανών τραπεζιτών για το τελικό ύψος των επιτοκίων όσο και τον διχασμό για την παύση στην αύξηση που αποφάσισε η Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

    Η νομισματική σύσφιξη σύμφωνα με τα πρακτικά θα συνεχιστεί από την πλευρά της Fed, αλλά θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό αυτού των πρώτων αυξήσεων το 2022.

    Οι προβλέψεις όμως των τραπεζιτών δείχνουν ότι από το σημερινό εύρος μεταξύ 5% με 5,25%, η μέση εκτίμηση βλέπει το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο εύρος μεταξύ 5,5% με 5,75%, με τουλάχιστον δύο αυξήσεις ακόμα να βρίσκονται στο πρόγραμμα της Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήπιες απώλειες στη Wall Street – Στα πρακτικά της Fed το βλέμμα των επενδυτών

    Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και οικονομία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Χρηματιστήριο: Profit taking σε Aegean, Ιντρακάτ, BIOXAΛKO και τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ